Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Koliko su kokice zdrave grickalice?

Marija Đorđević 16.3.2019. Komentari

Dobro poznate kokice sa prepoznatljivim i specifičnim ukusom omiljene su grickalice mnogima. Gledanje filmova u bioskopima gotovo da ne može proteći bez njih. Osim što su izuzetno ukusne, ove grickalice mogu biti vrlo pogodne za naše zdravlje, ukoliko se, naravno, ne konzumiraju u preteranim količinama. Takođe, način njihove pripreme je od velikog značaja. Evo nekoliko razloga zbog čega bi ih trebalo uvrstiti u ishranu. 

Foto: www.freepik.es

Kokice imaju antioksidantsko delovanje zbog toga što su njihovi glavni sastojci polifenoli, inače zaštitnici krvnih sudova. Naučnici su otkrili da jedna porcija kokica ima oko 300 miligrama antioksidanata, što je skoro dvostruko više od 160 miligrama, koliko sadrži porcija bilo kojeg voća. Još jedan razlog zbog čega su kokice idealne grickalice jeste to što ne sadrže šećer. Takođe, kokice imaju sposobnost da upijaju alkohol zbog visokog procenta vlakana. Samim tim smanjuju negativni uticaj alkohola na probavu te su i zbog toga dobre. 

Kao što je poznato, kokice su bogate vlaknima. Ovo nije iznenađujuće, budući da kokica nastaje iz celovitog zrna kukuruza, a pritom zadržava njegove nutritivne vrednosti. Preporuke za dnevni unos vlakana su od 20 do 35 grama po danu. Poznato je i da su kokice niskokalorične. Međutim, broj kalorija zavisi od načina pripreme. Ukoliko nisu pripremljene na puteru, imaju oko 90 kalorija po porciji. Pržene na ulju, maslacu i s puno soli kokice obliuju masnoćama i kalorijama. 

Postoje mišljenja da su kokice koje se pripremaju u mikrotalasnoj peći kancerogene zbog sastojaka samog pakovanja. Prema jednom članku objavljenom na portaluThe Atlantic, kokice iz mikrotalasne nisu zdrave, ali ne zbog maslaca, već zbog toksičnih mirisa koji izlaze iz njihove dvostruke vrećice, a koji štete našim plućima. Naime, u vrećici se nalaze sekundarni metaboliti biljnih ulja koji štete plućima. Rešenje za ovaj problem je taj što ubuduće ne bi trebalo da odmah otvarate vruće kokice, već sačekajte da se ohlade kako ne biste više izravno disali iznad njih.

U svakom slučaju, najzdravije su kokice napravljene na starinski način. Dakle, treba staviti zrna kukuruza kokičara na malo vrelog ulja, posoliti i poklopiti.  

Izvoriwww.femina.rswww.lepotaizdravlje.rshr.n1info.comwww.rts.rs

kokice,kokičar,grickalice,ishraba,zdravlje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.