Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Svemogući đumbir

Marijana Stojadinović 1.3.2019. Komentari

Đumbir (Zingiber officinale) je biljka iz porodice ljiljana. Ima veoma izražena lekovita dejstva i često se naziva univerzalnim lekom. Od davnina se od đumbira prave napitak za zdravo srce i ulje za masažu, a on važi i za veoma dobar prirodni afrodizijak.

Foto: www.gastroclinicaudi.com.br

Ovu biljku karakterišu analgetska, antiupalna, antibakterijska svojstva i visok sadržaj antioksidanasa. Dobar je saveznik u tretiranju mnogih bolesti, kao što su različita zapaljenja, kašalj i migrena. Osim toga, đumbir pozitivno deluje i na metabolizam, ubrzava cirkulaciju, uklanja toksine i regeneriše tkiva. Obiluje mineralima, kao što su kalijum, bakar, magnezijum i mangan, ali i vitaminom C, vitaminima grupe B, kao i manjom količinom pantotenske kiseline i niacina. Deo ove biljke koji se najviše upotrebljava je koren, koji je jake arome i ljutog ukusa, a može se konzumirati svež, suv, u prahu, u kapsulama, kao sirup ili kao ulje. Ovaj koren sadrži brojne antioksidanse, koji neutrališu slobodne radikale i razgrađuju perokside. Čaj od korena đumbira je najbolji lek. 

Đumbir je odličan u borbi protiv iscrpljenosti i umora, zato što podiže nivo energije u organizmu, a može pozitivno delovati i na pamćenje. U kombinaciji sa limunom, đumbir još snažnije doprinosi jačanju imuniteta. Ima široku primenu u kulinarstvu, sastavni je deo raznih salata, kolača, peciva i jela, a može se dodavati i u brojne napitke. Mešavina đumbira i meda je idealno sredstvo za iskašljavanje, ublažava bol u grlu i curenje nosa. Dobar je saveznik i u očuvanju lepote i zdravlja kože i kose, jer eliminiše štetne materije i ubrzava cirkulaciju, te na taj način, između ostalog, usporava starenje. Može se upotrebljavati i za pripremu kupki i maske za lice i kosu.

Izvori: zdravisimo.com, lekar-savetnik.com

zdravlje,ĐUMBIR,lekovita svojstva,BILJKA,KOREN,čaj,lek,ljiljan,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.