Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Manje napetosti uz čaj od matičnjaka

Sonja Stefanović 23.2.2019. Komentari

Matičnjak je jedna od retkih biljaka koja je istovremeno lekovita, mirisna, začinska, aromatična i industrijska. Raste u pčelinjacima, dvorištima, pored naselja, uz ograde i po šumama. U parkovima se gaji kao ukrasna biljka, a u baštama kao lekovita i aromatična.

Foto: www.eatsmarter.com

Čaj od matičnjaka pomaže u prevazilaženju stresnih situacija, odličan je u borbi protiv depresije, kao i protiv glavobolja uzrokovanih nervozom i povraćanja na nervnoj bazi. Delotvoran je i kod neredovnih menstruacija izazvanih stresom. Osim toga, poboljšava pamćenje, reguliše probavu, jača i oporavlja srce, deluje antibakterijski i pomaže pri zarastanju rana. Takođe, čisti krv, blago širi periferne krvne sudove i snižava krvni pritisak. Posebno se preporučuje trudnicama protiv mučnine. Osim izuzetno vrednog ulja, sadrži i fenolne kiseline, flavonoide, gorke materije i tanin.

Najvažniji sastojak je etarsko ulje, koje se dobija destilacijom vodenom parom same biljke pokošene u fazi cvetanja. Ovo ulje osvežava, popravlja raspoloženje i ima izuzetno prijatan miris, zbog čega se matičnjak, osim u farmaciji, koristi u industriji kozmetike. Pozitivno utiče i na imunitet i lokalno se može primeniti kod lečenja herpesa na usni. Za lek se sakupljaju listovi pre cvetanja, dok se cela biljka bere u toku cvetanja. Osušeni matičnjak treba čuvati u tegli ili platnenim vrećicama, nikako u metalnim kutijama. Čajna kašičica osušenog matičnjaka prelije se sa dva decilitra ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji pet minuta. Osobama koje uzimaju sedative ili lekove za štitastu žlezdu ne preporučuje se upotreba ove biljke bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Izvori: www.novosti.rswww.krenizdravo.rtl.hrwww.priroda-leci-sve.com.

matičnjak,čaj,zdravlje,stres,depresija,kozmetika,farmacija,nervoza,napetost,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.