Bulimija — začarani krug iz kojeg se teško izlazi

Jovana Milanović 2019.
Komentari

Mnogi ljudi provedu ceo život boreći se protiv nezadovoljstva sopstvenim izgledom. Stalno započinju raznovrsne dijete, ali vrlo brzo odustaju od njih. Poremećaj koji se često razvija u takvim slučajevima je bulimija.

Foto: www.everydayhealth.com

Bulimija je poremećaj u ishrani koji karakteriše prejedanje. Osoba koja boluje od ove vrste poremećaja unosi u organizam veliku količinu hrane u kratkom vremenskom periodu, a nakon toga prstom izaziva nagon za povraćanjem ili upotrebljava laksative. Bulimija je mnogo više od poremećaja ishrane. To je začarani krug, koji se javlja usled niskog samopoštovanja i osećaja prekomerne težine, čak i ako je težina normalna. Kada počne prejedanje, teško je zaustaviti se. Osoba može konzumirati hranu tako brzo da je jedva okusi, bez kontrolisanja sopstvenog ponašanja. Ipak, tačan uzrok ovog poremećaja i dalje nije utvrđen, ali stručnjaci veruju da on potiče od kombinacije genetskih, bioloških, psiholoških i socijalnih faktora.

Prijatelji i porodica mogu primetiti da se oboleli povlači iz svojih uobičajenih aktivnosti, da pokazuje znakove promena raspoloženja i da često ulazi u sukobe sa drugim ljudima. Mogu se javiti i simptomi anksioznosti, pa čak i depresije. Obolela osoba je obično svesna da ima problem, ali zbog sramote ili straha ne želi ni sa kim da govori o tome. Od suštinske važnosti je da pacijent prihvati potrebu za lečenjem i da pristane na saradnju. Lečenje je veoma složeno i obuhvata psihoterapiju, porodičnu terapiju, savetovanje o ishrani i lekove. Ovaj problem se najčešće javlja kod tinejdžera, koji misle da bulimija nije bolest. Ne znajući istinu, oni mogu izazivati mučninu mesecima ili godinama, uništavajući svoje zdravlje. Roditelji tinejdžera treba da se postaraju da njihova deca budu u potpunosti svesna činjenica o ovom poremećaju, posebno o potencijalnim opasnostima koje on podrazumeva. Osobi koja oboli od bulimije neophodna je podrška porodice i prijatelja, jer ne postoji mogućnost da se sama izleči. 

Izvori: everydayhealth.combulimia.com.

Ključne reči: bulimija , poremećaj , ishrana , tinejdžeri , zdravlje , dijeta , Prejedanje , povraćanje , psihoterapija ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.