Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Kako izaći emocionalnoj gladi na crtu?

Marija Janković 7.2.2019. Komentari

Kada im je dosadno ili kada su pod stresom, ljudi jedu češće i više nego inače. Iako zvuči čudno, veoma retko jedemo zato što smo zaista gladni. Stručnjaci koriste termin emocionalno prejedanje, a ono dovodi do gomilanja suvišnih kilograma i nezdravog načina života. 

Foto: www.allmyfriendsaremodels.com

Kako omiljenu seriju pogledati bez omiljenog čipsa ili čokolade? Vrata od frižidera otvaramo i po nekoliko puta dnevno, a da pritom uopšte nismo gladni. Najveći protivnici vitke linije svakako su stres i dosada, koji često navode na greh kada je hrana u pitanju i onda umesto pet zdravih, u toku dana imamo sedam ne baš tako zdravih obroka. Kod nas se često govori o tome kako su nam oči gladne. Ovaj fenomen, kome je svako podlegao barem jednom, zove se emocionalna glad i ima svoje simptome, koje je važno prepoznati na vreme, kako biste sebi zabranili obrok koji vam nije neophodan. Ovaj problem često se vezuje za ne baš tako uspešne periode života, najčešće sa blago depresivnim stanjima, uzrokovanim gubitkom posla ili odlaskom voljene osobe, ali može biti i posledica nekih uspešnih događaja, nakon kojih sebe nagrađujemo nezdravom hranom u obilnim količinama. 

Stresne situacije izazivaju potrebu, pre svega, za slatkišima, jer nam stres naglo smanjuje nivo šećera u organizmu i mozgu šalje naredbu da zatraži obrok koji obiluje šećerima. To nam, ujedno, na kratko skreće pažnju sa stvarnog problema koji nas muči. Kako naš organizam nema dve razgraničene signalizacije kojima se šalju poruke kada je telu potrebna hrana, a kada voda, naš mozak često te informacije ne razlikuje, pa umesto unošenja vode, u organizam unosimo one obroke viška u toku dana. Kada osetite želju za hranom, zastanite i razmislite kada ste poslednji put jeli i da li ste zaista gladni. Ukoliko shvatite da je reč o lažnoj gladi, odložite obrok. Možda ćete u tom trenutku osetiti blagu nervozu, ali ako pronađete odgovarajuću obavezu koja će vam misli skrenuti sa hrane, ovaj problem proći će neopaženo. Još jedno od rešenja je da isplanirate svoje obroke, što će vam jasno ukazati na to kada se javlja emocionalna glad, jer tačno znate šta bi i kad trebalo da pojedete kako biste bili siti tokom celog dana. Težite ka tome da u svoj organizam unosite što više tečnosti, a i ako posegnete za viškom šećera, neka to budu što prirodniji proizvodi.

Izvori: lepotaizdravlje.rsmenshealth.com.

zdravlje,Emocionalna glad,Prejedanje,stres,dosada,slatkiši,kilogrami,obrok,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.