Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Čudotvorni maslačak

Marijana Stojadinović 27.12.2018. Komentari

Maslačak je biljka koja se može naći na gotovo svim livadama, u parkovima ili uz puteve. Osim što jarkom žutom bojom ulepšava okolinu, maslačak od davnina ima široku primenu u lečenju različitih bolesti.

Foto: www.foodsforbetterhealth.com

Jestivi i lekoviti su svi delovi biljke — koren, stabljika, listovi i cvet. Mogu da se upotrebljavaju sušeni ili sveži, a najlekovitiji je koren, iz kog se dobija beli mlečni sok, koji sadrži ugljene hidrate i minerale. Koren, takođe, pomaže čišćenje krvi od toksina, reguliše krvni pritisak te nivo šećera u krvi, a sve zahvaljujući tome što održava optimalan nivo kalijuma. Za lekovito dejstvo maslačka odgovoran je tanin, antioksidant kojeg sadrži u izobilju. Listovi ove biljke bogati su vitaminima A, C, D i B grupe, mineralima, gvožđem, magnezijumom, cinkom, kalijumom, kalcijumom, manganom i bakrom. Zahvaljujući lekovitim sastojcima, maslačak se koristi i u kozmetici, prvenstveno za pravljanje preparata za negu lica.

Prilikom branja maslačka važno je tražiti ga na livadama koje su udaljenje od glavnih puteva i izvući iz zemlje celu biljku. U ishrani se najviše koristi list, koji deluje diuretički te podstiče izlučivanje tečnosti, smanjuje nadutost i ubrzava metabolizam, što je naročito važno kod dijeta. Najbolji su mladi listovi, koji se koriste za pripremanje salata, dok se od cvetova može pripremati med. Zdravi i popularni proizvodi ove biljke su i čaj, sirup i sok. Čaj od maslačka pročišćava organizam, a koristan je i za dobar san. Sirup jača apetit i naziva se eliksirom zdravlja. Med je odličan u borbi protiv kašlja, pročišćava organizam i reguliše varenje. Sok se preporučuje za lečenje stomačnih tegoba, a najbolje rezultate daje sveže isceđen sok.

Izvori:  agromedia.rs, agrosmart.netpriroda-leci-sve.com.

zdravlje,lekovita svojstva,MASLAČAK,BILJKA,čaj,sok,med,sirup,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.