Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Energetska pića − (ne)prijatelji studenata

Tamara Radovanović 24.11.2018. Komentari

Energetska pića postala su neizostavni deo svakodnevnog života. Među najredovnijim konzumentima su mladi, pretežno studenti i učenici osnovnih i srednjih škola. Uzimaju se iz različitih razloga, ali najčešće zbog takozvanog adrenalinskog naboja, ili bolje koncentracije pri učenju. Šta su zapravo energetska pića i kako ona deluju na naše telo?

Foto: www.care2.com

U pitanju su slatka, najčešće gazirana pića, čija je osnovna uloga da organizmu obezbede dodatnu energiju i da poboljšaju budnost, koncentraciju i fizičku snagu. Budući da sami ne poseduju veliku kalorijsku vrednost, energetski napici ne dodaju energiju organizmu, već povećavaju trošenje unutrašnjih rezervi energije. Ključ shvatanja načina na koji ova pića deluju na energiju ljudskog tela jesu brojni dodaci koje sadrže. Većina njih sadrži dozu kofeina koja se nalazi u otprilike pola litre kafe. Ako se tome doda još nekoliko šoljica kafe koje se popiju u toku dana, nije čudno ukoliko se osete razdražljivost, glavobolja, nesanica, mučnina ili trenutni višak energije. 

Na deklaracijama energetskih napitaka kao jedan od glavnih sastojaka stoji i saharoza, koja predstavlja mešavinu fruktoze (prirodnog šećera koji se može naći u voću) i glukoze. Problem koji ovaj sastojak može izazvati jeste povišeni nivo šećera u krvi, što je organizmu znak da prestane da sagoreva salo. Mehanizam je veoma jednostavan − ljudsko telo koristi glukozu kao gorivo, pa, ukoliko se unese višak glukoze, telo će koristiti tu količinu umesto da sagoreva zalihe. Kao i drugi stimulansi, energetski napici stvaraju zavisnost. Osoba koja ih veoma često konzumira može početi da se oseća neraspoloženo i nervozno bez svoje dnevne doze. 

energydrinks 0

Foto: www.thefix.com

Zbog energetskih pića najviše pate srce, želudac i jetra. Kardiovaskularni sistem često reaguje na veštački uzetu energiju aritmijom, naglim promenama krvnog pritiska i tahikardijom. Želudac pati zbog ugljen-dioksida, koji povećava stvaranje želučanog soka i kiselost želuca, što škodi celom digestivnom traktu. Što se tiče jetre, na nju štetno deluju brojne hemikalije koje se dodaju ovim pićima da bi se dobili prijatan ukus, željena boja i određena aroma. 

Dakle, ne postoje pozitivne strane konzumiranja energetskih pića. Iako tokom učenja studentima neretko deluju kao najefikasnija sredstva za održavanje budnosti i koncentracije, postoje mnogo zdraviji i bolji načini da se to postigne. Osim fizičke aktivnosti, određena istraživanja su potvrdila da za rešavanje ovog problema mogu biti korisni i sveže lisnato povrće, kikiriki, žitarice, karfiol, kupus, borovnica, riba, crna čokolada, banana, dinja, pomorandža, zeleni čaj, timijan i kafa kao tradicionalno efikasan napitak za uspešno pripremanje kolokvijuma i ispita, koji se, naravno, mora konzumirati u umerenim količinama

Izvori:  bastabalkana.comalternativa-za-vas.com, studentskizivot.com.

zdravlje,energetska pića,studenti,ispiti,kafa,kofein,koncentracija,budnost,energija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.