Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Kako očistiti organizam od nikotina?

Tamara Radovanović 3.11.2018. Komentari

Konzumiranje cigareta je veoma štetno za zdravlje i može biti jedan od faktora koji će uticati na prevremenu smrt. Vrlo je teško da osoba prestane sa pušenjem kada se jednom navikne na to. Čak i ako uspe, čišćenje organizma od nikotina može trajati godinama. Međutim, postoje namirnice koje mogu u velikoj meri pomoći u tome.

Foto: www.freep.com

Pre svega, frižider treba napuniti namirnicama zelene boje, kao što su spanać, peršun, kelj, brokoli i blitva. One doprinose čišćenju tela od raznih hemijskih otrova iz cigareta i veoma su korisne za detoksikaciju jetre. Spanać i brokoli obiluju folnom kiselinom, koja se znatno brže troši iz organizma kod pušača. Brokoli sadrži i dosta vitaminima C i B5, a pušenje dovodi do njihovog deficita u organizmu. Taze nepušači bi uz doručak trebalo da popiju ceđeni sok od pomorandže, koji sadrži dosta vitamina C. Ovaj vitamin pomaže u proizvodnji karnitina, koji masnoće iz hrane pretvara u energiju. Pokazalo se i da kiselkasti ukus ovog napitka efikasno eliminiše želju za prvom jutarnjom cigaretom.

Jedna jabuka na dan preporučuje se bivšim pušačima zato što sadrži posebnu vrstu vlakana koja pomaže telu da se oslobodi teških metala. Limun oslobađa enzime koji pomažu u izlučivanju toksina i takođe snabdeva telo neophodnim vitaminima. Preporučuje se čaša mlake vode sa sokom od jednog limuna i kašičicom meda svakog jutra pre obroka. Nikotin narušava i zdravlje kože, tačnije, čini je suvom, a sveža šargarepa će je najbrže obnoviti. Najbolje je u sokovniku pomešati jabuku, šargarepu i limun ili dodavati šargarepu u svaku salatu. Takođe, ispijanjem velike količine vitaminske vode ili zelenog čaja, nikotin se praktično ispira iz organizma. 

istock 683044558

Foto: www.independent.co.uk

Kod pušača ćelije gube neophodnu tečnost, pa organizam mnogo brže dehidrira. Zbog toga je zeleni čaj odličan izbor, pre svega zbog svojih antioksidativnih svojstava. Pomaže i u snižavanju nivoa šećera u krvi, a preporučuje se da se uzima po jedna šolja zelenog čaja ujutro i u podne. Ispijanjem većih količina poboljšaće se limfna drenaža i izbacivanje nikotina iz tela. Đumbir pomaže u poboljšanju metabolizma i učestvuje u oslobađanju pluća od toksina. Dovoljno je da se komadić svežeg đumbira dodaje u sve glavne obroke ili da se pije čaj od korena ove biljke i disanje će biti poboljšano. Čaj od borovih iglica se tradicionalno koristi za ispiranje usta i grla, a preporučuje se i kao napitak koji pomaže u borbi protiv raka pluća. Nar, kopriva i kivi takođe mogu u velikoj meri doprineti detoksikaciji organizma od štetnih sastojaka cigareta, dok se teška hrana i slatkiši preporučuju u što manjoj meri.  

Izvori:  faktor.ba, in4s.netizjzkg.rs.

zdravlje,nikotin,cigarete,namirnice,pluća,pušenje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.