Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Banana − izvor energije i koncentracije

Tamara Radovanović 19.10.2018. Komentari

Banane poseduju mnogobrojna lekovita svojstva i mogu ublažiti simptome različitih bolesti. Veoma su prijatnog ukusa i mogu se nabaviti i jesti u bilo koje doba godine. Latinski naziv je Musa sapientum, što u prevodu znači voće mudraca, pa se smatra da je izuzetno mudro jesti banane.

Foto: www.cosmopolitan.fr

Stručnjaci su ustanovili da studenti koji jedu bananu za doručak, kao međuobrok i nakon ručka imaju znatno bolju koncentraciju. Kalijum iz banane podstiče rad mozga i olakšava učenje i pamćenje, a važan je i za regulisanje krvnog pritiska i oslobađanje od stresa. Manjak kalijuma može uzrokovati grčeve u mišićima, pa konzumiranje banane smanjuje rizik od njihovog nastanka. Ovo tropsko voće sadrži i veliku količinu gvožđa, koje omogućava i stimuliše proizvodnju hemoglobina. Na taj način smanjuju se šanse za pojavu anemije. Banane sadrže tri vrste šećera − fruktozu, saharozu i glukozu i ta kombinacija čini da osećaj sitosti traje duže. 

Obiluju i vitaminom B, koji pozitivno utiče na nervni sistem. To je jedna od retkih vrsta voća koja sadrži ceo kompleks vitamina B, a u najvećoj meri tiamin, riboflavin, niacin i folnu kiselinu. Odličan su izvor vlakana, a sadrže malo zasićenih masnoća. Ugljeni hidrati iz banane daju energiju organizmu, pa je neretko profesionalni sportisti jedu u pauzama. Takođe, ona može suzbiti jutarnju mučninu, pa se posebno preporučuje trudnicama i osobama koje imaju problema sa gorušicom. Njenim pozitivnim efektima na digestivni trakt može se dodati i neutralizovanje želudačne kiseline, kao i stvaranje zaštitnog sloja na želucu, zbog čega će bol uzrokovan čirom biti znatno manji. 

2

Foto: www.khonongsansach.vn

Čaj od banane i cimeta  odličan je za opuštanje i pripremu tela za spavanje. Osim toga, jedno od najefikasnijih sredstava za otklanjanje mamurluka jeste upravo šejk od ovog voća, zaslađen medom. Banana sadrži i vitamin E, koji čini kožu glatkom i sjajnom. Još jedan razlog da žene redovno konzumiraju ovu namirnicu jeste činjenica da njen sastav ublažava simptome PMS-a. Kora ploda banane, takođe, može biti veoma korisna. Ona se može utrljati na iritirano mesto na koži (ujedi komaraca, opekotine ili ogrebotine) i bol i svrab će se umanjiti, a sprečiće se i pojava infekcije. Ukoliko se javi glavobolja, čelo se može istrljati korom od banane i bol će verovatno nestati. Korom se čak mogu izbeliti zubi na prirodan način.

Izvori:  centarzdravlja.hryumama.comharmonijaukusa.com.

zdravlje,banana,voće,mozak,koncentracija,energija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.