Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Čia semenke za zdravlje i mladolikost

Katarina Živković 5.10.2018. Komentari

Čia seme je biljka poreklom iz Meksika. Veoma je popularna zbog svojih nutritivnih svojstava, a i odličan je izvor energije. Može se koristiti kao dodatak ishrani (hlebu, proji ili piti) i može se jesti sirova, natopljena u vodi ili mleku, pa čak i mlevena.

Foto: www.foodtolive.com

Jedna od najistaknutijih karakteristika čia semena je sposobnost usporavanja starenja kože. Rezultati naučnih istraživanja pokazali su da je ovo seme bogato prirodnim antioksidativnim materijama koje usporavaju propadanje ćelija i tkiva te na taj način koža sporije stari. Ovi antioksidansi sprečavaju i probleme sa srcem i dijabetesom, koje mogu prouzrokovati slobodni radikali. Osobe koje žele da spreče prevremene bore i da ostanu zdrave trebalo bi da isprobaju ovu biljku, jer ona čuva mladolikost i zdravlje. Studije su pokazale i da upotreba čia semena vrlo pozitivno utiče na zdravlje kose i noktiju.

Čia seme bogato je i omega 3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima, a u velikoj meri sadrži i vitamine i minerale. Odlično je za jačanje organizma, a pozitivno utiče i na funkcionisanje organa za varenje. Takođe, utiče na smanjenje apetita, ubrzava metabolizam i aktivira glukogen koji je veoma bitan za sagorevanje masti. Nutricionisti su saglasni sa tim da je ovo seme jedno od najboljih koje možete konzumirati ukoliko se osećate slabo i ukoliko osećate nedostatak energije, jer utuče na rad mišića i oslobađa energiju. Iz navedenih razloga, često ga upotrebljavaju sportisti. Dijete bazirane na konzumiranju ove biljke pokazale su se odlično u prevenciji raka debelog creva

Izvori:  onazna.com, elle.rs, lifepressmagazin.com.

zdravlje,čia semenke,mladolikost,ishrana,dijeta,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.