Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Pripremite organizam za jesen

Ivana Đokić 14.9.2018. Komentari

Septembar je mesec u kojem polako ispraćamo tople dane i koji nam najavljuje početak jeseni. Ovo godišnje doba donosi promene bioloških aktivnosti u prirodi i pad temperature. Stoga, veoma je važno pripremiti organizam za jesen i zimu.

Foto: www.everydayhealth.com

Organizmu treba pomoć da bi se izborio sa sezonskim infekcijama. Pre svega, neophodno je poraditi na jačanju imuniteta. Poznato je da se tokom jeseni virusi šire intenzivnije nego inače, pa treba maksimalno povesti računa o ishrani. U organizam treba unositi dosta vitamina, jer oni štite od virusa. Svakodnevno treba jesti voće i povrće, a posebno ono koje je bogato vitaminima A, C i E. Osim toga, u borbi protiv mikroorganizama pomaže i hrana bogata proteinima, dok su med i matični mleč savršeni za povećanje energije. Treba izbegavati slatkiše i ostale namirnice koje su bogate ugljenim hidratima i rafinisanim belim brašnom. Previše masna i slana hrana može oslabiti organizam, pa i nju treba izbegavati.

Vežbanje je takođe veoma preporučljivo. Ukoliko vas jutarnje obaveze sprečavaju da to činite, ustanite 15 minuta ranije i prošetajte makar deset minuta. Svaka fizička aktivnost daje dodatnu energiju i pomaže nam da ostanemo u formi. Otvorite prozore deset minuta pre spavanja. Na taj način ćete obnoviti ambijentalni vazduh i osloboditi se prašine koja se tokom dana skupljala. Pokušajte da odete na spavanje pre 22 časa, kako biste imali dobar san. Iskoristite prve dane jeseni da što više uživate u svežem voću i povrću, šetnji i fizičkim aktivnostima u prirodi. Na taj način ostaćete zdravi i srećni čak i tokom depresivne jesenje sezone. 

Izvori: alternativa-za-vas.com, lekovitobilje.rs, zenskimagazin.rs.

vitamini,jesen,zdravlje,virusi,organizam,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.