Pažljivo sa zelenim čajem

Katarina Živković 2018.
Komentari

Zeleni čaj se pravi od lišća drvenaste biljke Camellia sinensis rasprostranjene na Dalekom Istoku, posebno u Kini i Japanu. Poslednjih nekoliko godina sve je popularniji i ima brojna lekovita dejstva. Međutim, prilikom konzumiranja ovog čaja treba biti oprezan iz više razloga.

 

Foto: www.alpha.wallhaven.cc

Malo je poznata činjenica da zeleni čaj ima isto dejstvo kao što ima i crna kafa — dovodi do povećanja nivoa adrenalina i kortizola, a sve to do povećanja količine masti u krvotoku, ali i do glavobolje i vrtoglavice. Može prouzrokovati i deficit kalcijuma u organizmu. Takođe, ne preporučuje se trudnicama, osobama koje se bore sa anksioznim poremećajima i problemima sa jetrom, ali i dijabetičarima. Ako se ispija previše brzo, može imati i toksična dejstva. Stručnjaci su utvrdili i da može negativno da utiče na nivo testosterona i na plodnost kod muškaraca. S obzirom na to da povećava nivo želudačne kiseline, može izazvati bolove u stomaku, dijareju ili zatvor. Osim toga, zeleni čaj sadrži dosta kofeina, koji povećava nivo krvnog pritiska.

Iako ima dosta neželjenih dejstava, zeleni čaj može biti i veoma zdrav za ljudski organizam, ali samo ukoliko se konzumira u dozvoljenim količinama i ako se priprema na adekvatan način. Naime, on je dobar za jačanje srca, ali i celokupnog kardiovaskularnog sistema, kao i za regulisanje nivoa šećera i holesterola u krvi. Stvara osećaj sitosti i ubrzava metabolizam, pa je odličan i za mršavljenje. Takođe, može ublažiti menstrualne bolove i smanjiti verovatnoću pojave kancerogenih oboljenja. Najbitnije je da se ne priprema u ključaloj vodi, jer tada gubi svoja pozitivna svojstva. Priprema se u vodi od 60 stepeni, a kesicu čaja u šoljici ne bi trebalo držati duže od tri minuta. 

Izvori:  lepaisrecna.rs, bastabalkana.com, dijetaizdravlje.com.

Ključne reči: zdravlje , zeleni čaj , neželjena dejstva , kofein ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.