Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Savladajte jesenju depresiju

Tamara Radovanović 6.10.2017. Komentari

Sezonska ili jesenja depresija je vrsta afektivnog poremećaja do kojeg dolazi usled promene godišnjeg doba. Stručnjaci su saglasni da nema razloga za paniku, ali simptomi mogu biti vrlo neprijatni. Adekvatnom ishranom, izlaganjem sunčevoj svetlosti i fizičkim aktivnostima simptomi se mogu znatno ublažiti.

www.walldevil.com

U vreme kada dani postaju sve kraći, a nebo sve tmurnije, mnogi ljudi bore se sa melanholijom. Takođe, problemi sa snom, umor, napetost, nagle promene raspoloženja i manjak samopouzdanja samo su neki od simptoma sezonske ili jesenje depresije. Međutim, to nije klinička, već privremena depresija te nema mesta panici. Stručnjaci ističu da je dnevna svetlost važan činilac brojnih procesa u organizmu od kojih zavisi rad mozga. Nedostatak svetlosti smanjuje lučenje serotonina (hormona sreće), dok duge noći i kraći dani pospešuju lučenje melatonina (hormona važnog za san), što utiče na pojavu ove vrste depresije. Osim toga, telo ne dobija dovoljno vitamina D, čija visoka koncentracija pomaže u borbi protiv depresije. 

Onima koji pate od sezonske depresije preporučuje se da se tokom jeseni izlažu dnevnom svetlu koliko god je moguće. Redovne šetnje i vežbe takođe mogu biti od koristi, jer fizička aktivnost podstiče lučenje nekoliko antidepresivnih hormona. Etarska ulja mogu se sipati u čašu vode da isparavaju, a kora pomorandže može se staviti na peć ili radijator. Na trpezi bi trebalo da se nalaze namirnice bogate ugljenim hidratima koji nadoknađuju manjak serotonina. Porcije mesa, mleka i mlečnih proizvoda treba smanjiti. Preporučuje se i konzumiranje krompira, pirinča, ribe, žitarica, sočiva, maslinovog ulja i đumbira. Osobe sa ovim problemom trebalo bi i da provode što više vremena sa svojim prijateljima, da posećuju pozorišta, koncerte, izložbe i sl. To, svakako, neće dovesti do izlečenja, ali će ublažiti simptome i pomoći da se oni lakše podnesu.

Izvori: vesti.rsbastabalkana.com, depresija.net.

depresija,jesen,serotonin,melanholija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.