Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Zašto se ponekad budimo umorni?

Katarina Živković 17.8.2018. Komentari

San bez ikakvih prekida jedan je od osnovnih preduslova za zdrav organizam svakog čoveka. Prekidi sna dovode do toga da se budimo umorni i nespremni za sve obaveze koje nas čekaju tokom dana. Da bismo imali zdrav san, postoje određena pravila kojih bi trebalo da se pridržavamo. 

Foto: www.kauno.diena.lt

Raspored sati jedno je od najvažnijih pravila, a podrazumeva da se organizam navikne na odlazak na spavanje svake večeri u isto vreme, kao i na buđenje u isto vreme ujutru. Takođe, veoma su značajni i večernji rituali. Ljudsko telo voli sitne rutinske radnje pre gašenja svetla. Šolja biljnog čaja ili mleka odličan je ritual pred odlazak na spavanje. Zatim, treba izbegavati dremke u toku dana, koliko god je to moguće. Popodnevna dremka je sastavni deo dana i života mnogih ljudi, ali upravo ona može prouzrokovati nesanicu u toku noći. Za zdrav san preporučuje se i vežbanje i to minimum četiri sata pre spavanja. Idealna temperatura prostorije u kojoj se spava jeste između 18 i 20 stepeni. Prostoriju treba provetriti i ohladiti, a sve zvukove u njoj svesti na minimum. Bez sveže i tihe sobe nema kvalitetnog sna. Naravno, udobnost kreveta, dušeka i jastuka je takođe veoma bitna. Neudobnost nas čini nervoznim i umornim, a može prouzrokovati i ozbiljnije zdravstvene probleme.

Poznato je da veštačko svetlo ne može da zameni prirodno — podignute roletne u sobi utiču na to da nas ujutru probudi Sunce i to nas čini srećnijim i zdravijim. Alkohol, cigarete i teške obroke nikako ne treba konzumirati makar pre spavanja, jer veoma loše utiču na kvalitet sna. Poslednji obrok u toku dana trebalo bi praktikovati najmanje tri sata pre odlaska u krevet. Svetla sa ekrana aktiviraju naše neurone i samim tim ne možemo da zaspimo. Zato je bolje čitati knjigu pre spavanja nego gledati televiziju, koristiti računar, tablet ili mobilni telefon. Stručnjaci preporučuju i vođenje dnevnika spavanja. Tu se beleže sve dnevne aktivnosti i piše se kada je san bio dobar, a kada loš. Na osnovu toga, lekar ili psiholog mogu ustanoviti koje aktivnosti nam narušavaju kvalitet spavanja. 

Izvori: happy-dreams.hr, zenasamja.me, savjeti.org.

zdravlje,spavanje,san,umor,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.