Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Koliko često se zaista treba kupati?

Katarina Živković 10.8.2018. Komentari

Lična higijena podrazumeva održavanje čistoće kože, kose, usta, kao i odeće i obuće koju svakodnevno nosimo. Prašina i nečistoća iz okoline, ali i lučenje znoja dovode do prljanja tela. Iako je danas pristupačan ogroman broj sredstava za ličnu higijenu, postoje ljudi koji tome ne pridaju dovoljno veliki značaj. Koliko često je zapravo neophodno kupati se?

Foto: www.hayatouki.com

Naučnici su otkrili da ljudska koža ima veoma korisne mikrobe, isto kao što u crevima žive dobre bakterije koje doprinose njihovom boljem funkcionisanju. Takođe, osobama koje imaju probleme sa ekcemima preporučuje se povremeno preskakanje tuširanja. Osim toga, koža može postati manje glatka i blistava, suva i može početi da se peruta ukoliko se pretera sa izlaganjem vodi. Naravno, postoje faktori od kojih zavisi potreba za kupanjem, kao što su godišnje doba, fizičke aktivnosti, izloženost prljavštini, ali i genetske predispozicije.

Trebalo bi da se kupanje ili tuširanje praktikuje svakodnevno. Ukoliko je to iz bilo kog razloga onemogućeno — minimum tri puta nedeljno. Sve ispod toga smatra se nedovoljnim održavanjem lične higijene. Sve delove tela treba dobro nasapunjati, a zatim ih isprati vodom. Nakon toga, telo treba dobro obrisati, najbolje frotirskim peškirom. Temperatura vode tokom kupanja  trebalo bi da bude između 30 i 35°C. Preporučljivo je kupanje završiti nešto hladnijom vodom, kako bi se poboljšala cirkulacija krvi. 

 a1

Foto: www.buttermilkfestival.com

Ruke predstavljaju deo tela koji je najizloženiji prljavštvini. One dolaze u kontakt sa hranom, pa je higijena ruku veoma bitna. Treba ih prati pre i posle jela, pre i posle korišćenja toaleta, nakon igranja sa životinjama, kašljanja, kijanja, brisanja nosa, korišćenja javnog prevoza ili nakon kontakta sa određenim predmetima. Po pravilu, peru se toplom vodom, jer hladna voda neće ukloniti nečistoće. Pod oralnom higijenom podrazumevaju se pranje zuba i održavanje higijene usne duplje. Usled nepravilnog održavanja čistoće usta, prvo stradaju zubi. Poželjno je da se zubi peru posle svakog obroka. Iako se često smatra da je najvažnije jutarnje pranje zuba, zapravo je mnogo značajnije oprati ih uveče, kako ostaci hrane ne bi prenoćili u ustima. 

Izvori:  studenti.rsmogujatosama.rsmobilnasestra.rs.

zdravlje,lična higijena,kupanje,prljavština,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.