Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Beč − metropola u srcu Evrope

Nevena Ivanović 30.6.2018. Komentari

Beč je glavni grad Austrije koji se nalazi u najistočnijem delu zemlje i predstavlja deseti najveći grad u Evropskoj uniji. Kada je u pitanju ova metropola, ljubitelji umetnosti, istorije, bogato dekorisanih palata, parkova, mode, kao i raskoši ne ostaju ravnodušni. Stanovnici Beča nisu previše užurbani, a kod žena se može uočiti elegancija i poseban odnos prema modnim komadima. Nije neobično čuti srpski jezik, ali ni naići na balkansku hranu, pored njihovih poslastica i specijaliteta.  

Foto: www.imp.ac.at

U samom centru grada nalazi se katedrala Svetog Stefana, kao jedan od prepoznatljivih simbola Beča. Više puta je restaurirana, a danas je podignuta u gotskom stilu i predstavlja sedište bečkog nadbiskupa. Zanimljivosti vezane za ovu katedralu su ceremonija venčanja Volfganga Amadeusa Mocarta i njegov pogreb.

Dvorac Šenbrun pleni svojim raskošnim dvoranama, kao i ogromnim parkom sa fontanama i remek-delima hortikulture. Istorija počinje još od davne 1569. godine, mnogi iz kraljevske porodice provodili su vreme u Šenbrunu što u prevodu znači lepi bunar, a ime je dobio zbog pitkosti vode  iz bunara. Dvorac Hofburg bio je carska prestonica velike Habzburške monarhije sve do kraja Prvog svetskog rata, obuhvata velike bečke i svetski poznate muzeje, a danas je sedište austrijskog predsednika. Mnogi kažu da je dvorac Belvedere najlepši, jer palate spaja vrt sa skulpturama i fontanama u baroknom stilu, kao i Alpski vrt. Belvedere u prevodu znači lep pogled, zato što se sa vrha gornje palate pruža veličanstveni pogled na Beč.

schoenbrunn at

Dvorac Šenbrun; Foto: www.schoenbrunn.at

Najpoznatija bečka ulica je Ringštrase, koja predstavlja prsten oko centra grada i njegovih najvećih znamenitosti kao što su Rathaus, Palata Pravde, Parlament  i druge. Crkva Svetog Petra je građevina iz šesnaestog veka, a krasi je veličanstveni barokni enterijer. Moderni Dunavski toranj ili Betonska igla, kako ga bečlije zovu, česta je turistička atrakcija. Popularna Mariahilfer ulica nudi kvalitetan šoping i predstavlja pravi raj za kupoholičare. Pored toga, u okolini samog grada nalaze se tržni centri ParndorfDonau Zentrum, Lunger City, SCS − kao jedan od najvećih i do njega se može doći besplatnim autobuskim linijama iz grada.

Zabavni park Prater ima izuzetnu posećenost i pokriva veliku površinu. Otvoren je 24 časa dnevno, ulaz za sve posetioce je besplatan, a naplaćuju se isključivo njegovi zabavni sadržaji. Od specijaliteta izdvajaju se kobasice, bečke šnicle, saher torta, a brojni slatkiši, pivnice i vinarije samo dodatno upotpunjuju sadržaj. 

Izvori: turizmopedija.comutiscisaputovanja.com, ossaw.at

znamenitosti,zabava,AUSTRIJA,BEČ,ŠOPING,Putovanja,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.