Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Sofija – bogata istorija na svakom koraku

Jelena Živadinović 31.5.2018. Komentari

Sofija je glavni i najveći grad Bugarske Republike. Sa oko milion i dvesta hiljada stanovnika, ovo je trinaesta po veličini prestonica u Evropskoj uniji, a ujedno je  i politički, ekonomski i kulturni centar Bugarske. Jedinstvena gastronomija, kulturna raznolikost  i veličanstveni pejsaži samo su deo onoga što Sofija ima da ponudi.

storify.com

Prostor na kome se nalazi Sofija bio je naseljen davno pre formiranja Bugarske. Ovde se nalazila poznata tračka naseobina Serdika. Bugari su zauzeli Serdiku 809. godine, i dali joj ime Sredec. Kasnije su je nazvali Sofija, što na grčkom znači mudrost. 1879. Sofija je proglašena za glavni grad autonomne Kneževine Bugarske. Ubrzo nakon toga započinje preporod grada – poprima sasvim novi izgled i doživljava veliki ekonomski uspon.

Ukoliko krenete put bugarske prestonice, nezaobilazna je poseta Katedrale Aleksandra Nevskog. Najveća sofijska crkva ime je dobila po Svetom Aleksandru Nevskom, ruskom caru koji je 1240. godine spasio Rusiju od švedske invazije. Crkva je građena u neovizantijskom stilu, tipičnom za ruske crkve devetnaestog veka. Zahvata površinu od 2 600 kvadratnih metara, a u nju može da stane i do 7 000 ljudi. Na enterijeru ove veličanstvene katedrale radili su neki od najboljih bugarskih i ruskih umetnika.

httpwww.tt group.net

Foto: www.tt-group.net

Nacionalna biblioteka Ćirilo i Metodije je zvanično otvorena 1953. godine. Gradnja ovog neoklasicističkog objekta započela je još 1939. godine, ali je prekinuta zbog izbijanja Drugog svetskog rata. U bašti pored biblioteke stoji statua Ćirila i Metodija.

Nacionalno pozorište Ivan Vazov, kitnjasto zdanje naslonjeno na šest belih mermernih stubova koji prikazuju Apolona i muze, izgrađeno je od strane austrijskih arhitekata Helmera i Felnera. Unutrašnjost je uništena u požaru 1923. godine, a obnovljena je nakon šest godina. Zaista vredi posetiti pozorište i uživati, kako u predivnoj arhitekturi, tako i u predstavama koje se u njemu izvode.

operatingcompany.eu

Foto: operatingcompany.eu

U parku nekadašnje kraljevske palate smešten je jedan od najstarijih i najboljih zooloških vrtova u Evropi. Pored bogate gradske kulture, koja može da se vidi na svakom koraku, Sofija ima da ponudi još mnogo toga. Posetioci mogu da uživaju u restoranima u kojima se sprema najukusnija bugarska i balkanska hrana, u kafićima i barovima, u kojima se služi neizostavna bugarska rakija. Sofija je sjajna destinacija za vrhunsko uživanje i odmor.

Izvori: panacomp.netpogodak.rs.

Sofija,Bugarska,Putovanja,evropa,zabava,istorija,balkan,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.