Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Vranjska banja – najtoplije izvorište Srbije i Evrope

Emilija Miliev 15.9.2021. Komentari

Vranjska banja nalazi se na južnom delu Srbije, predstavlja opštinu u okviru grada Vranjau Pčinjskom okrugu. Ova najtoplija banja Srbje i Evrope predstavlja jedan od bisera Južne Srbije.

Foto: privatna arhiva

Karakteristična je po svojoj ušuškanosti na nadmorskoj visini od 400 metara. Kroz sam centar Vranjske banje protiče reka Banjštica, koja ima lekovita svojstva. Odlikuje je dobra povezanost sa svim krajevima koji je okružuju, prelepa priroda i odličan lekoviti potencijal. Neodoljivi deo turističko-zdravstene ponude koje nudi su planinski masivi Besna kobila i Srpska Čuka. Sama istorija Vranjske banje seže u praistoriju, a arheološka istraživanja datiraju iz vremena Rimljana. Još u antičko vreme znalo se za lekovitost ovih toplih voda. Na prostoru anje nalazi se lečilište koje je izgrađeno 1929. godine. Danas je lepo uređena i nudi odlične uslove za odmor. Vranjska banja poseduje nekoliko izvorišta termalne vode, a temperatura vode je jako visoka i smatra se najtoplijom kako u Srbiji tako i u Evropi. Banja nudi razna lečenja od reumatizma, ginekoloških oboljenja, bolesti disanja, anemije, pa sve do drugih poznatih bolesti. 

IMG 20210804 WA0002

Foto: privatna arhiva

Dobra usluga zdravstvenih i drugih radnika u stacionaru i obilje domaće hrane su najveći razlozi za dolazak posetioca. Najpoznatije tradicionalno jelo je Vranjanska samsa i nalazi se na svakom meniju. Pored toga, možete posetiti i prelepo uređeni gradski park, bisokop, stare kafanice, nekoliko sportskih terena, zatvoreni bazen sa lekovitom vodom i biblioteku. Nešto malo iznad banje nalazi se brana Prvonek, koje predstavlja još jedan dar prirode i vredne ljudske ruke. Izletište samo po sebi obiljuje bogatom prirodom i zelenilom, koje je pored banje jako posećeno mesto. Trenutno je u centru Vranjske banje u izgradnji hotel, koji je planiran nekoliko godina u nazad. U planu je još jedan hotel sa spa centrom i kućicama u šumi. Staza zdravlja je takođe jedna od poznatijih destinacija – zbog svoje funkcije i nalazi se u samom centru banje. 

Banja sama po sebi ima svoju seosku slavu Sv. Ilija koja se slavi 2. avgusta već dugi niz godina. U centru banje na obeležim mestima trgovci iznose svoju robu i tradicionalno je prodaju. Još jedan festival koji se održava godinama je Dani karanfila u kome se bira Kafanfil devojče (najlepša devojka večeri). Traje tri ili četiri dana i sa sobom nam donosi interesantan repertoar – tradicionalnu Vranjsku muziku, koncerte mnogih poznatih muzičara iz Srbije, ručne radove starih zanatlija, narodne nošnje, folklora i bogatih tradicionalnih jela Vranja.

Izvori: turizamusrbiji.rsbanjeusrbiji.com

Putovanja,Vranjska banja,preporuka putovanja,Srbija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.