Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Verona − grad istorije i ljubavi

Jelena Živadinović 31.12.2017. Komentari

Verona je grad smešten na severu Italije, u pokrajini Veneto, i danas je bogat trgovački centar i važan saobraćajni čvor tog dela zemlje. Priča o Romeu i Juliji, koji su postali simbol prave i tragične ljubavi, jedan je od razloga zbog kojeg svake godine više od tri miliona turista poseti Veronu.

www.beniculturalionline.it

Osim mesta povezanih s tragičnom ljubavlju Romea i Julije, za turiste je posebno privlačan sačuvani rimski teatar − Arena. On je sagrađen u prvom veku i imao je 22.000 mesta, a po veličini je treći amfiteatar u Italiji. Arena je danas mesto održavanja pozorišnih i operskih predstava, koje se tu prikazuju svake godine. Uz samu Arenu nalaze se i ostaci gradskih zidina iz 265. godine.

Svedočanstvo o prisustvu Rimske imperije u ovom gradu je i Avgustovo pozorište (Augusteo), koje se nalazi na obali reke Adiđi. Do današnjih dana sačuvana su i dva gradska ulaza (porte) iz rimskog doba, to su Porta dei leoni i Porta Borsari. Najlepši most Verone Ponte di pijetra ima pet lukova, od kojih su dva iz doba Rimskog carstva. Trg delle Erbe je mesto gde se nekada nalazio rimski Forum. 

immagine season youtube 236

Foto: www.geticket.it

 

Centralnim delom trga dominira Madona, skulptura iz rimskog perioda, i predivan primer nesvakidašnje arhitekture. Tu je i kula Lamberti, najviša kula u Veroni. Prelepo zdanje na trgu je palata Mafei iz 1668. godine. Građena je u baroknom stilu, a njen vrh krase statue šest grčkih bogova − Herkul, Jupiter, Venera, Merkur, Apolon i Minerva. Statua Svetog Marka Lava, simbola Venecije, nalazi se ispred palate Mafei.

Od mnogobrojnih crkava i manastira koji su sačuvani u ovom gradu najveću pažnju privlači crkva San Zeno Mađore, koja se smatra najvažnijom romanskom građevinom Verone i gornje Italije. Temelji crkve podignuti su u 5. veku iznad groba prvog veronskog biskupa Zenona. Fasada i prozori ove bazilike bogato su ukrašeni reljefom s prizorima iz jevanđelja i Knjige postanja. Bronzana vrata krase reljefi sa scenama iz Biblije. Uz crkvu se nalazi odvojeni visoki zvonik iz 1045. godine.

5a0053 53579f0f41bf4b3889ca95a572a48569

Foto: leterredidante.com 

Verona  je grad kulture, pa se tako od 1997. godine njeni spomenici nalaze na UNESCO-voj listi svetske baštine, pod imenom Stara jezgra Verone. Posetioci mogu da provode sate i dane lutajući ulicama grada tražeći onaj deo znamenitosti koji će njima ostati u najlepšem sećanju. Verona je sjajna destinacija, a boravak u njoj će biti nezaboravno i predivno iskustvo.

Izvori: krstarica.com, pustolovi.com, zanimljivedestinacije.info.

Putovanja,verona,italija,Grad,istorija,ljubav,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.