Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Firenca − italijanska Atina

Marija Đorđević 31.1.2018. Komentari

Firenca, grad koji se nalazi u središnjem delu Italije, ujedno i glavni grad pokrajine Toskana, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ovaj moderni italijanski grad ima mnogo toga da ponudi, zbog čega predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih destinacija Italije. Prostrani trgovi prepuni turista, brojne znamenitosti, prodavnice, kafići, divne ulice u italijanskom gradu samo su neki od razloga zbog kojih ga treba posetiti.

Foto: Marija Đorđević

Za razliku od Venecije i Verone, koje su očuvale stari italijanski izgled, Firenca je znatno urbaniji i moderniji grad, koji odlikuju građevine u drugačijem stilu. Široke ulice sa kafićima, poslastičarama, radnjama poznatih brendova čine ovu metropolu primamljivom. Ukoliko se prepustite šetnji kroz ovaj grad, videćete devojke na ulici koje izvode neki ples, turiste koji se trude da zabeleže svaki trenutak, decu koja hvataju balone od sapunice.

Ono što bi najpre trebalo da vidite i što će vas zasigurno oduševiti jeste katedrala Duomo, čiji je pun naziv Cattedrale di Santa Maria del Fiore. Ovo je jedna od najznačajnijih italijanskih građevina i simbola Firence. Ogromna crkva bele boje, sa prepoznatljivom kupolom, odrađena sa toliko detalja na sebi, čini da ne skidate pogled sa nje, iznova se diveći njenoj lepoti. Građevina je toliko velika da je nemoguće slikati celu, već samo iz određenih uglova.

11150570 933837679984087 6327644829281839858 n

Foto: Marija Đorđević

Nakon Duoma, sledeće odredište je trg Piazza della Signoria, na kome se nalazi gradska većnica Palazzo Vecchio. Ispred ove stare palate stoji kopija čuvenog Mikelanđelovog Davida. Uživaćete u pogledu ovog ogromnog trga, koji je okružen žutim građevinama. Odmah pored Palazzo Vecchio nalazi se Galleria degli Ufizzi, jedan od najznačajnijih muzeja u svetu.

Firenca ima još jedan simbol, most koji se na italijanskom zove Ponte Vecchio. Kada budete došli do mosta, videćete predivan pogled na reku Arno, kao i samu Firencu. Za sve ljubitelje nakita Ponte Vechhio je poznat po brojnim zlatarama koje su poprilično skupe. Duž mosta nalaze se zaključani katanci koji simbolizuju večnu ljubav svih parova koji zaključaju katanac i bace ključ u reku. Blizu mosta nalazi se još jedan trg koji vredi posetiti − Piazza Pitti, na kome se nalazi velika renesansna palata Palazzo Pitti, sagrađena za bankara Luku Pitija. Trg je izuzetno velik i jako specifičan.

10420357 933836483317540 2646275587360460473 n 1

Foto: Marija Đorđević

Firencu zovu italijanskom Atinom upravo zbog velikog ekonomskog, istorijskog, kulturnog i obrazovnog značaja. Izuzetno je veliki grad, bogat trgovima na kojima ćete Firenčane retko sretati, upravo zbog velikog broja turista. Kada budete posetili Firencu, videćete koliko je ovaj grad poseban, jer predstavlja spoj tradicionalnog i modernog i jedan je od mnogih italijanskih gradova koji imaju dušu.

firenca,italija,znamenitosti,Putovanja,Grad,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.