Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Krf − simbol lepote i istorije

Ljubica Slavković 13.5.2019. Komentari

Krf je drugo po veličini od sedam većih Jonskih ostrva. Pored toga, smatra se jednim od najlepših ostrva u Grčkoj. Ostrvo Krf sa okolnim ostrvcima čini zasebnu opštinu, koja spada pod okrug Krf. Pored njegove lepote, lepih ulica i znamenitosti, Krf ne predstavlja samo turističku destinaciju nego još iz daleke prošlosti, jeste simbol velikih istorijskih dešavanja.

Foto: Ljubica Slavković

Krf se smatra jednim od lepših antičkih gradova, a ujedno je i glavni grad zelenog ostrva, koji potiče još iz osmog veka pre nove ere. Izgledom, uličicama, parkovima i šetalištima, posetiocima pruža jedinstven i nezaboravan doživljaj. Često se kaže da ne odaje osećaj grčkog grada već da svojim izgledom i ambijentom podseća na gradove Italije.

Najjači pečat ovom gradu ostavili su Venecijanci i zato Krf daje utisak više italijanskog nego grčkog grada sa tipičnom plavo-belom arhitekturom. Za vreme vladavine Venecijanaca, koja je trajala oko četiri veka, grad je poprimio izgled koji se zadržao i dan-danas. Uske popločane uličice, mali trgovi, crkve, skrivena dvorišta i stepenice od kamena, visoki balkoni, velika šarenila cveća, samo dodaju osećaj prisustva italijanskih čari.

IMG 20180823 120723

Krf, Foto: Ljubica Slavković

Prema grčkoj mitologiji, ostrvo je dobilo ime po kćerki boga Asopa, nimfi Kerkiri, koju je oteo Posejdon. U Homerovoj Odiseji, Odisej je ovde našao sklonište na kraju svojih lutanja, gde su ga ugostili kralj Alkinos i njegova kćerka Nafsika. Druga i verovatno tačnija pretpostavka o poreklu imena vezana je za prevod naziva na grčki, gde on znači greben pun vrhovaNajveći i glavni grad je Krf − Kerkira.

Krf leži u Jonskom moru na severozapadu Grčke, udaljen tri kilometra od albanske obale i 15 km od obala Epira. Oblik ostrva podseća na srp ili latinično slovo F, što mu daje specifičan izled. U brdovitim delovima preovladavaju bogate četinarske šume, vinogradi i mnogo maslinovih stabala. Najviši vrh ostrva je Pantokrator, koji je visok 906 metara. Razuđena južna obala poznata je po brojnim zalivima i poluostrvima, čistom moru i lepim plažama.

IMG 20180823 114938

Krf, Foto: Ljubica Slavković

Pored samog Krfa, često interesovanje turista jeste i ostrvo Vido, koje je udaljeno oko 2 km od glavne luke grada Krfa. Tu se nalazi Mauzolej-kosturnica koja je sagrađena 1938. godine po projektu arhitekte Nikole Krasnova. Na mermernim zidinama smeštene su kasete sa kostima srpskih vojnika koji su bili sahranjeni na grobljima Krfa. Posmrtni ostaci nepoznatih vojnika položeni su u takozvane bunkere, levo i desno od ulaza u kosturnicu.

U vreme Prvog svetskog rata, na Krfu se nalazilo sedište srpske vlade u progonstvu. Krfskim paktom iz 1917. godine zaključeno je stvaranje Jugoslavije. Posle prelaska Albanije, na Krfu je boravio i veliki broj srpskih vojnika i civila koji su bili iscprpljeni i gladni. Posledice masovnog ubijanja odnele su mnoge živote. Oni koji nisu sahranjeni na dva kilometra udaljenom malom ostrvu Vido, spuštani su u vode Jonskog mora. Ovo područje naziva se Plava grobnica po istoimenoj pesmi Milutina Bojića.

IMG 20180823 140557

Mauzolej-kosturnica, Foto: Ljubica Slavković

Na grčkom ostrvu Krf, u samom centru grada Krfa nalazi se muzej koji čuva spomen na stradanje srpskih ratnika tokom Prvog svetskog rata, simboličnog naziva Srpska kuća. Smeštena je u blizini gradskog trga Spijanada i funkcioniše kao muzej u kome se nalaze različiti predmeti srpskih ratnika, poput ordenja i uniformi, fotografije ratnika i vojskovođa. Sve što se nalazi u muzeju, predstavlja svojevrsno svedočenje o velikoj tragediji srpske vojske i celokupnog srpskog naroda.

Ovaj deo Grčke, Krf, verovatno nikada srpskom stanovništvu neće biti samo mesto za odmor, putovanje i razgledanje. Povezanost sa ovim mestom i veza, vuku mnogo starije korene koji se i dan-danas prenose na mlađu populaciju. Krf nije samo ostrvo već je mesto gde je srpska istorija ostala zapisana.

IMG 20180823 122004Srpska kuća, Foto: Ljubica Slavković

Izvori: mojkrf.info, mediteraneo.rs, grckainfo.com

KRF,Putovanja,istorija,arhitektura,Grčka,Ostrvo,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.