Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Dablin – prestonica smaragdnog ostrva

Marija Đorđević 28.2.2019. Komentari

Dablin je glavni i najveći grad Republike Irske. Smešten je u provinciji Lenster, na istočnoj obali Irske, na ušću reke Lifi. Ovaj komforan i stari grad koji odiše keltskom kulturom, pun života, bez solitera, s razlogom nosi epitet glavnog grada smaragdnog ostrva, budući da je polovina zemlje prekrivena zelenim lugovima. Poznat i kao grad dvoraca, mostova, pabova i piva, svojom specifičnom arhitekturom i znamenitostima posetiocima može mnogo toga da pruži.

Foto: www.handluggageonly.co.uk

Dablin, inače osnovan od strane Vikinga, ime je dobio po crnoj bari, čije isušeno dno i dalje stoji unutar Dablinskog zamka, centrom upravljanja čitavim ostrvom kroz mnogo vekova. Ovaj zamak se danas koristi samo za posebne ceremonije i izložbe, a ponekad i za koncerte. Reka Lifi koja protiče kroz Dablin deli grad na dva dela. Oni su povezani brojnim mostovima, među kojima su najpoznatiji O'Connell Bridge i The Hapenny Bridge. Sama arhitektura grada je fascinantna, jer su fasade kuća vrlo živih boja. Razlog tome je smanjenje monotonije, s obzirom na to da su sve kuće sličnih dimenzija, spojene u nizu i dvospratne. Jedna od najviših zgrada je Liberty Hall, koji predstavlja bazu trgovačkog društva. Dostiže 17 spratova, dok većina zgrada ne prelazi visinu od deset spratova. 

Grad poseduje dva centra. Prvi, zajedno sa ulicom O'Connell Street, obiluje stajalištima autobusa koji dovoze turiste sa aerodroma, ali i brojnim hostelima i hotelima smeštenim u okolnim ulicama. U samom centru je i katedrala Svetog Patrika izgrađena baš na mestu na kom je legendarni svetac krstio stanovništvo, pri čemu predstavlja nacionalnu crkvu Irske. Osim ove katedrale, u Dablinu se nalazi i Hristova katedrala, osnovana 1028. godine i napravljena u potpunosti od drveta, a u 19. veku restaurirana.

exterior view of st patrick s cathedral in dublin ireland 184853945 5a64ecd37d4be80036fd2af1

Katedrala Svetog Patrika; Foto: www.tripsavvy.com

Drugi, još poznatiji deo je svakako čuveni Temple bar, nekadašnja boemska četvrt koja je vremenom postala ulica zabave, restorana, luksuznih prodavnica, noćnog života i naročito irskih pabova, poređanih jedan do drugog. Shodno tome, ovo mesto je istovremeno spoj savremenog i tradicionalnog. Inače, najstariji pab u gradu, i u celoj Irskoj je Brazen Head iz 1198. godine, a danas među najpoznatijima su Gines i Old Jameson Distilerry. Iz tog razloga Dablin danas nosi titulu svetske prestonice piva. 

Jedna od najpoznatijih atrakcija Dablina je i kampus univerziteta Triniti koledž. On se nalazi u samom srcu grada i najstariji je univerzitet u Irskoj, budući da ga je osnovala kraljica Elizabeta I 1592. godine. Poseduje veoma bogatu riznicu sa preko 200.000 starih knjiga, a zanimljivosti radi, u biblioteci ovog akademskog doma sniman je film Hari PoterTakođe, ovaj univerzitet pohađali su velikani svetske književnosti, poput Oskara Vajlda i Semjuela Beketa. Da je Oskar Vajld ostavio traga, potvrđuje i trg Merion, u čijem se parku nalazi upravo statua ovog čuvenog dablinskog pisca. Trg Merion je ujedno i najveći džordžijanski trg u Dablinu koji je pun privatnih rezidencija i kancelarija. Inače, gornji prozori na zgradama su po veličini manji od donjih, pri čemu se stvara optička iluzija da su zgrade veće nego što zaista jesu. 

13 Temple Bar at Night

Temple Bar; Foto: www.finneganmenton.ie

Nedaleko od Triniti koledža, nalazi se trgovačka ulica Grafton, glavna lokacija za šoping u gradu, puna u svako doba dana, a u njoj se održavaju i muzički performansi. Nakon Grafton ulice odlično mesto za šetnju je park Svetog Stefana. U parku se takođe nalazi i jezero sa patkama, a u samom centru se nalazi i predivno ukrašena fontana. Glavni park u Dablinu je Feniks park, koji se nalazi u zapadnom okruženju grada, obima oko 11 kilometara. Osim rekreativnih objekata, Feniks park sadrži i zoološke vrtove, nekoliko staklenih bašti, kao i rezidenciju predsednika republike. Dablin obiluje muzejima i galerijama, a među najpoznatijima su Mali muzej Dablina, Nacionalni muzej IrskeNacionalna galerija IrskeMuzej Džejmsa Džojsaali i mnogi drugi. 

Izvori: edukacija.rs, olympic.rs, superodmor.rs, antrfile.complaytravel.rs

 

 

 

dablin,irska,prestonica,Putovanja,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.