Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Moskva − bajkovita destinacija

Marija Janković 31.12.2018. Komentari

Osim toga što su prve asocijacije uvek šubare, vodka i babuške, Moskva u svojoj biografiji poseduje bogatu istoriju, prepoznatljivu arhitekturu Rusije, modu, stil i manire svojih građana i niz divnih bajki i neustrašivih vođa. Jedna je od najpopularnijih destinacija tokom cele godine, ali najviše tokom zimskog perioda i za vreme Božića, kada obiluje posebnim duhom prave ruske atmosfere. 

Foto: www.travelallrussia.com

Tokom vremena Moskva je stekla niz epiteta od kojih se većina odnosi na veličinu i dominantan položaj grada unutar nacije: Treći Rim,  Belokamenaja,  Pervoprestolnaja. Moskva se nalazi na istoimenoj reci u centralnom federalnom okrugu Rusije. Tokom svoje istorije grad je predstavljao glavni grad nizu država, od srednjovekovne Velike moskovske kneževine i pratećeg Ruskog carstva do Sovjetskog Saveza. Najstarije jezgro i centar grada je Kremlj, centralni deo starih ruskih utvrđenih gradova iz feudalnog doba, opasan zidovima sa kulama. U Kremlju su se nalazili knežev dvor, saborna crkva i kuće plemstva. Uz istočni zid Kremlja prostire se Crveni trg, mesto mnogih državnih ceremonija. Šetnjom kroz ovaj veličanstveni trg mogu se videti i dve najpoznatije moskovske građevine − crkva Sv. Vasilija Blaženog i mauzolej Lenjina. Kremlj takođe predstavlja  jedno od mnogih mesta svetske baštine u gradu.

Crkva Vasilija Blaženog izgrađena je na zahtev Ivana IV Groznog između 1550. i 1560. godine. Izgradili su je arhitekte Barma i Postnik. Sastoji se od osam manjih crkava okupljenih oko jedne glavne. Središnja, glavna crkva, omeđena sa četiri crkve na glavnoj osi sa još četiri − dvema četvorouglim i dvema nepravilnog oblika. Na dijagonalama tornja glavne građevine, koji ima oblik šatora, su maštovite šarolike kupole. koje su imale izrazito visoke tambure i vrhove u obliku lukovice, kao još jedan prepoznatljivi simbol Rusije.

Cathedral Christ Saviour in moscow

Katedrala Hrista Spasitelja; Foto: www.edreams.com


Još jedno arhitektonsko zdanje koje predstavlja bitno obležje Moskve jeste Katedrala Hrista Spasitelja, saborni hram Ruske pravoslavne crkve. Prvobitni hram podignut je u čast pobede ruskog naroda nad Napoleonom, a prema projektu arhitekte Konstantina Tona. Dugo vremena gradom su dominirale Pravoslavne crkve, što jeste uticaj same religije ovog naroda. Na zidovima hrama bila su ispisana imena časnika ruske vojske, koji su poginuli u ratu s Napoleonovom armadom 1812. godine i drugih neposrednih bitaka protiv Napoleona. Gradili su ga istaknuti umetnici iz cele Rusije 44 godine, da bi ga tokom devetnaestog veka srušila komunistička vlast, a tek početkom dvadesetog veka država opet sagradila. Prepoznatljiv je po čistoj belini svoje fasade i zlatnim kupolama. 

Izgled Moskve se drastično promenio u Sovjetskim vremenima, naročito za vreme Staljina. Tada je došlo do modernizacije grada, gde su izgrađeni široki bulevari i drugi veliki putevi, ali i uništena brojna bitna arhitektonska zdanja, dok su posle Drugog svetskog rata izgrađene mnogobrojne prostrane stambene četvrti, široki bulevari sa alejama, trgovima i parkovima.  U popularnoj turističkoj ulici Stari Arbat, koja važi za srce boemskog prostora grada, još uvek se nalaze zdanja sazidana pre dvadesetog veka. Mnoge zgrade koje se nalaze u samom centru su predstavnici opadanja buržoazije tokom carističkih vremena.  

Tokom decembra u Moskvi se održava Zimski ruski festival, a glavna obeležja koja ga prate jesu klizanje na Crvenom trgu i gledanje čuvenog klasika Krcko Oraščić u Moskovskoj ledenoj palati u izvedbi profesionalnih ruskih klizača-glumaca. Moskva je u svom najlepšem izdanju upravo oko pravoslavnog Božića, te predsatvlja jednu od najbajkovitijih destinacija za praznike kao sa razglednice.

Izvori: www.travelallrussia.comwww.edreams.com

Moskva,rusija,Putovanja,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.