Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Prag – zlatni grad

Andrija Ćirić 30.11.2018. Komentari

Prag, glavni i najveći grad Republike Češke, odlikuju brojne istorijske znamenitosti i spomenici, crkve sa zvonicima i tornjevima, restorani i kafei sa tradicionalnim specijalitetima i najboljim češkim pivima. Spada u najočuvanije velike gradove Evrope i nosi nadimak zlatni grad.

Tinska crkva / Foto: www.earthtrekkers.com

Pod uticajem romantizma, gotike, renesanse i baroka nastale su crkve, tornjevi i istorijski trgovi ovog grada i oni ga čine jednim od najvažnijih arhitektonskih blaga na svetu. Jedna od najpoznatijih građevina Praga je Praški dvorac čije originalne zidine datiraju još iz doba nastanka grada, oko 900. godine. Ovo je tvrđava češke nacije, u njoj su skupljene sve uspomene ovog naroda.

Ovaj grad ima mnogo turističkih atrakcija: katedralu svetog Vida, Bogorodičinu crkvu ispred Tina, Nacionalnu galeriju i Zoološki vrt. Karlov most je je jedna od najvećih turističkih atrakcija, njegovu gradnju započeo je Karlo IV, predstavlja trijumf gotičkog graditeljstva, povezuje stari deo praga i takozvanu Malu Stranu. Krase ga čudesne barokne skulpture, to su statute važnih porodica i donatora koji su učestvovali u građenju praga kao i legendarne i religijske ličnosti.

bestplaceshoto com

Karlov most; Foto: www.bestplacesphoto.com

Stari gradski trg je savršeno mesto za početak istraživanja grada, jer se u njegovoj blizini nalazi Klementinum, skup istorijskih zgrada iz različitih stilskih perioda i jevrejska četvrt Jozefov, puna starih sinagoga i crkava. Trgom dominira Astronomski sat, poznat kao Praški Orloj, koji se nalazi na katedrali  Lund. To je časovnik sa specijalnim mehanizmima i brojčanicima koji pokazuje astronomske informacije, kao što su relativni položaji Sunca, Meseca, zodijačkih konstelacija i pojedinih planeta.

Posle duge šetnje i svih lepih znamenitosti koje možete videti, šoping u Pragu je nešto što mnogi ne bi propustili. U gradu se nalaze brojni poznati tržni centri, kao što su Palladium, Flora, Černa ruža i Slovanski dum. Posle obilaska tržnog centra, posetioci mogu probati tradiocinalna praška piva. Pivnice u Pragu se mogu naći na svakom ćošku, i gotovo u svima ćete biti zadovoljni uslugom i ambijentom. 

Izvori: edukacija.rs, luxlife.rs, travelandshare.info

PRAG,GLAVNI GRAD,ČEŠKA,Putovanja,zlatni grad,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.