Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Transilvanija – Drakulin rodni kraj

Aleksa Anđelić 31.10.2018. Komentari

Mistično, magično, bajkovito i divlje, su reči koje bi najbolje opisale Transilvaniju, rumusku pokrajinu koja obuhvata njen centalni i zapadni deo. Zemlja iza beskrajnih šuma, sakrivena od pogleda, Transilvanija predstavlja i jedan od najlepših delova Evrope. O njoj su se pripovedale brojne legende i priče koje su ledile krv u žilama. Ova destinacija najpopularnija je krajem oktobra kada se prema zapadnohrišćanskoj tradiciji proslavlja Noć veštica.

Dvorac Bran / Foto: www.bran-castle.com

Transilvanija je šumovita planinska oblast, sa mnoštvom cvetnih livada i zelenih pašnjaka, sa brzim planinskim potocima i gustim šumama sa stogodišnjim stablima. Među krošnjama izviruju zvonici srednjovekovnih crkava, bedem napuštenih i restauriranih zamaka. Ovaj deo Rumunije je i jedno od retkih mesta na svetu gde posetioci mogu da se vrate u daleku prošlost i upoznaju sela i gradove stare preko 800 godina. Naime, nigde na svetu se na tako malom prostoru ne može videti toliko očuvanih gradova i sela iz srednjeg veka.

Pored rumuske i mađarske tradicije, Transilvanija je bogata saskim kulturnim nasleđem, koje počinje sa dolaskom Sasa u srednjem veku, istovremeno kada su došli i kod nas. Sasi su nemačko pleme, koje i dalje postoji u Rumuniji. Istorijski centar Sasa u Transilvaniji je grad Segešvar.

rsz ewallpapers eu crna crkva

Crna Crkva u Brašovu; Foto: www.ewallpapers.eu

Obilazak Transilvanije najbolje je započeti u Brašovu, najvećem gradu ove oblasti. Brašov, grad koji je zbog očuvanog ambijenta stavljen pod zaštitu UNESCO-a, jedna je od stvari koja je nezaobilazna prilikom obilaska Transilvanije. Grad odlikuje savršeno očuvani primerci gotske, barokne i renesansne arhitekture. Šetnja kraj Crne crkve, najznačajnijeg znamenja grada, najveće gotske crkve između Beča i Istanbula, pa do glavnog gradskog trga i trgovačkog dela grada, ono je što sve turističke agencije ubrajaju u svoje ponude prilikom posete ovog rumunskog grada. Crna crkva poznata je i po vrednoj kolekciji rukom tkanih tepiha iz Anadolije, koji su nekada krasili njene zidove i podove. Crkva ima i zvonik, koji je visok 65 metara, i u kome se nalazi najveće crkveno zvono u Rumuniji, kao i orgulje od 4000 cevi.

Ono zbog čega ljudi najviše posećuju Transilvaniju su dva dvorca – Bram i Peleš. Jedan mračan i misteriozan, a drugi kraljevski i raskošan. U jednom je živeo Drakula, a u drugom kraljevi. Zaman Bran, verovatno i jedan od najpoznatijih zamaka u Rumuniji, izgrađen je u 13. veku. Nalazi se na vrhu 200 metara visokih stena, a u narodu je poznat i kao Drakulin dvorac. Ovaj zamak bio je i rezidencija rumunskog kralja Ferdinanda i njegove žene, kraljice Marije. Jedan od najlepših evropskih dvoraca je dvorac Peleš. Pored bajkovite arhitekture, ono što ostavlja utisak pri poseti su dve oružane sale, soba za prijem, kraljevski apartman. U ovm dvorcu živeo je i kralj Karlo I.

wikipedia org

Dvorac Peleš; Foto: www.wikipedia.org

Kluž Napoka, kao glavni grad Transilvanije, jedna je od omiljenih destinacija onih koji žele da upoznaju bogatu istoriju ove oblasti. Glavno mesto svih dešavanja u gradu je Trg ujedinjenja, koji je oivičen ukrašenim palatama iz 18. i 19. veka. Na trgu se nalazi i Crkva Svetog Mihaila iz 15. veka, koju smatraju jednom od najlepših primera gotske arhitekture u Rumuniji. U neposrednoj blizini crkve nalazi se i barokna palata, u kojoj se nalazi Muzej oružja i galerija Muzeja umetnosti i slikarstva. Nedaleko od Trga ujedinjenja nalazi se Trg muzeja, na kome je Muzej istorije Transilvanije i Obelisk, koji je Franc Ferdinand poklonio gradu.

Mali srednjovekovni grad Segešvar možda je i jedini u celini očuvan srednjovekovni grad u Evropi. Ono što se kroz šetnju ovog istorijskog grada može videti je kapija Kule sa satom, u kojoj je smešten i Istorijski muzej, potom Drakulina rodna kuća, u kojoj se rodio 1431. godine Vlad Cepeš. Takođe, u gradu se nalaze i Dominikanska crkva i Venecijanska kuća, kao i Drakulina soba za mučenje.

unknownbucharest com kula sa satom

Kula sa satom u Segešvaru; Foto: www.unknownbucharest.com

Ime Transilvanija na latinskom znači sa druge strane šume, a u sredjem veku se koristio i naziv Ultrasilvanija, što bi značilo iza šume. Formirala se u periodu između 11. i 16. veka, kao deo Ugarskog kraljevstva. Njeno ime prvi put se pojavljuje u istorijskim spisima u 12. veku. Tokom Drugog svetskog rata Mađarska je povratila oko dve trećine Transilvanije, ali je cela regija vraćena Rumuniji 1947, čiji se satavni deo i danas.

Izvori: fantast.rs, riopricesaputovanja.com, novosti.rs, putujsigurno.rs

transilvanija,Putovanja,drakula,turizam,rumunija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.