Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Rim – večni grad

Aleksandra Đokić 31.8.2018. Komentari

Rim je glavni grad Italije, ujedno i regije Lacio i predstavlja četvrti najveći grad u Evropskoj uniji. Čuven je po svojim antičkim zgradama koje oslikavaju veličinu i snagu nekadašnjeg carstva, grandioznim palatama, kolosalnim religijskim objektima.  

Foto: www.lonelyplanet.com

Najpoznatija građevina Rima je Colosseum, najveći amfiteatar na svetu. Nalazi se na listi sedam svetskih čuda. Predstavlja simbol moći gde su robovi kao i slobodni ljudi tražili slavu. Kapacitet Colosseuma je 60 000 mesta, a u njemu su se održavale čuvene gladijatorske borbe, koje su bile inspiracija za nastanak brojnih umetničkih dela. Jedno od arhitektonskih čuda jeste Pantheon, na grčkom znači Hram svih Bogova, retko svedočanstvo o slavi velikog Rimskog carstva.

Fontana di Trevi, odnosno kraljica svih rimskih fontana je nezaobilazno obeležje grada. Sagrađena je na jednom od najstarijih rimskih izvora. Hiljade turista prvenstveno odlaze da vide fontanu, a potom i da pomisle želju i bace novčić u nju. Bazilika Svetog Petra nalazi se na istoimenom trgu, u državi Vatikan. Bazilika obeležava mesto na kom je Sveti Petar sahranjen nakon njegovog raspeća.

booking com

Panthenon; Foto: www.booking.com

Rimski forum je nešto što je ostavio drevni Rim. Nalazi se u samom srcu grada, a u prošlosti je bio urabno mesto. Danas je trg na kome se forum nalazi prepun hramova, crkava i slavoluka. Verovatno jedan od najlepših delova Rima je Piazza Navona. Sadrži tri različite fontane, najvažnija je srednja fontana Četiri reke, koju je dizajnirao Bernini. Trg je galerija  lepih skulptura i izgelda poput unutrašnjosti nekog velikog pozorišta. Takođe, trgovi koje vredi posetiti jesu Piazza di Spagna- remek delo barokne arhitekture, povezan španskim stepenicama sa crkvom Trinita dei Monti i Piazza Venecia na kome se ponosno uzdiže Vittoriano, spomenik posvećen Viktoriju Emanuelu II, prvom italijanskom kralju. Unutar same građevine se nalazi muzej, a na vrhu spomenika se prostiru terase sa kojih se pruža prelep pogled na grad.

Rim je grad kulture, prošlosti, mode i nekog novog sveta. Posetioci mogu da uživaju u jedinstvenom ambijentu dok probaju najukusnija italijanska jela ili piju najlepše italijanske kafe. Rim je grad veselih ljudi, stranaca iz svih delova sveta.

Izvorikasadoo.com, luxlife.rs 

rim,italija,znamenitosti,Grad,Putovanja,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.