Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

To što svira to su ruke

Jelena Živadinović 1.7.2018. Komentari

Treći studijski album hrvatskog muzičara, pesnika, reditelja i glumca, Darka Rundeka, donosi muziku koja misli, oseća, koja vas tera da maštate. Album Ruke objavljen je 2002. godine u saradnji sa Metropolis Records.

Foto: www.discogs.com

Ovaj album ima dvanaest pesama od kojih su najzapaženije Ruke, Sjaj što izdaje, Kuba, a pesma Makedo postala je kultna među publikom. Rundek je na ovom albumu sarađivao sa dosta stranih i domaćih muzičara, kao što su Arnold Achard (čelo), Rene Aubry (kuatro), Philippe Botta (soprano saksofon), Nenad Grahovac (trombon), Jakša Kriletić (klarinet, saksofon), Loma Gosa (muzički kvartet) i Igor Pavlica (truba).

La Comedie des Sens, Ista slika, Mlin tema, Sanjam, Tigidigi rege, Stojim i gledam se kako postojim, Ti i ja i Mlin reggae preostale su pesme ovog albuma koji je jedno od najznačajnijih licenciranih izdanja koje je Metropolis objavio. Takođe, izdanje se pojavilo i na kaseti i na CD-u.

Darko Rundek je rođen 30. januara 1956. godine u Zagrebu. Diplomirao je režiju na Akademiji dramskih umetnosti u rodnom gradu. Muzičku karijeru je započeo sedamdesetih godina kao pevač i gitarista. Od 1987. do 1990. godine bio je frontmen jugoslovenske grupe Haustor koja je imala ogroman uticaj na rokenrol i alternativnu scenu u regionu. Od 1994. godine počinje solistički da se bavi muzikom. Prvi solo album Apokalipso objavljuje 1997. godine. Nakon drugog albuma U širokom svijetu, u Francuskoj počinje da radi i snima album Ruke sa nekoliko muzičara što je kasnije dovelo do formiranja Rundek Cargo Orkestra. Članovi orkestra su: Darko Rundek (vokal, bas, gitara, sintisajzer, perkusije), Izabel (violina, električna violina), Đani Pervan (bubnjevi, bas, perkusije, prateći vokal), Vedran Peternel (zvučni efekti, kompjuter) i Dušan Vranić (klavir, harmonika, prateći vokal).

muzika,preporuka albuma,Darko Rundek,ruke,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.