Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Za sve Bitange i princeze

Emilija Mirčić 1.3.2018. Komentari

Za sve ljubitelje EX YU muzike preporuka za uživanje u muzici jeste album Bijelog Dugmeta Bitanga i princeza iz 1979. godine. Takođe, svi ljubitelji popa i roka će uživati u albumu.

www.ebay.com

Bitanga i princeza je četvrti studijski album EX YU rok benda Bijelo Dugme, koji je izašao 1979. godine. Album je 1998. zauzeo desetu poziciju najboljih albuma u knjizi YU 100: najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzikePesme na albumu je napisao Goran Bregović i skoro svaka pesma je ostavila utisak na jugoslovensku scenu.

Album ima sedam pesama. Pesme Sve će to, mila moja, prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš i  Bitanga i princeza našle su se na listi najpoznatijih jugoslovenskih rok pesama. Osim ovih numera, na albumu se nalaze i Ala je glupo zaboraviti njen broj, Ipak, poželim neko pismo, Kad zaboraviš juli, Na zadnjem sjedištu moga auta i A koliko si ih imala dosad.

Bijelo Dugme je i dalje jedan od najpoznatijih bendova na prostorima bivše SFRJ i šire. Osnovan je u Sarajevu 1973. godine. Izdali su devet albuma u periodu od 1973. do 1989. Jedini stalni član grupe jeste gitarista Goran Bregović. Tokom uspešne karijere na mestu pevača smenjivali su se Alen Islamović, Željko Bebek i Mladen Vojčić Tifa, a i ostatak benda se stalno menjao. Iako su svoj kraj ozvaničili 1989. godine uz raspad SFRJ, Bijelo Dugme i dalje ima veliki broj obožavatelja, kao i turneje po regionu i svetu. Efekat koji su ostavili na jugoslovensku scenu je od velikog značaja.

muzika,grupa,bijelo dugme,preporuka albuma,bitanga i princeza,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.