Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Album inspirisan Sergejem Jesenjinom

Aleksa Anđelić 1.2.2018. Komentari

Za one malo starije ali i sve one koji vole muziku osamdesetih, kao i Ex Yu muziku, preporuka je album O Jesenjinu sarajevske grupe Bolero. Takođe, u albumu će uživati i svi ljubitelji kvalitetne pop muzike.

www.discogs.com

O Jesenjinu je drugi studijski album Bolera, objavljen 1988. godine za izdavačku kuću Diskont. Inspiracija za snimanje albuma je bio tragični ruski pesnik Sergej Jesenjin, kako njegov lik tako i njegova dela. Većinu tekstova na albumu napisao je Miroslav Mišo Bartulica.

Nakon prvog albuma Na kraju slavlja i hitova kao što su Galebovi, Dajana, Sjećanja i Misli na mene, i ovaj album je doživeo veliki uspeh kod jugoslovenske publike. Drugi album bosanskog benda imao je devet pesama, od kojih su se izdvojile Jelena, Sviraj, harmoniko tugo, tugo, Krčmarska Moskva i naslovna numera O Jesenjunu. Pored ovih pesama na albumu su se našle i Zašto umiru proleteri, Konjuh planinom, Pismo majci, Recital i Koščate ruke. Pesmu Recital grupa je otpevala sa Radom Šerbedžijom, poznatim muzičarem i glumcem.

Bolero je bosansko-hercegovački rok sastav, koji je osnovan u Sarajevu 1982. godine. Grupa je ime dobila po istoimenom delu kompozitora Morisa Ravela. Prvi album objavili su 1986. Frontmen i osnivač Bolera je Miroslav Mišo Barulica (gitara, prateći vokal i tekstopisac). Pored Barulice grupu su tada činili Mile Anđelić (vokal), Mustafa Čizmić (bas), Zoran Grabovac (bubanj) i Nedžad Hadžić (klavijatura), kojeg je 1985. zamenio Dino Olovčić. Bend je postojao sve do 1989. godine. Ideja da se grupa vrati na muzičku scenu pokrenuta je 2006. i 2010, nažalost, oba puta bez uspeha. Grupa se u novom sastavu okupila na humanitarnom koncertu u decembru 2016. godine.

bolero,sergej jesenjinj,album,preporuka albuma,muzika,grupa,o jesenjinu,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.