Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Filipu Katranu nagrada za doprinos džezu na „Nišvilu”

Emilija Miliev 14.8.2021. Foto Komentari

Drugo glavno veče džez festivala „Nišvil”, koje je održano 13. avgusta, obeležilo je uručivanje nagrade „Car Konstantin” izvođaču Filipu Katranu za doprinos džezu. Muzičkim programom predstavili su se brojni izvođaci, a među onima koji su se istakli na sceni bili su Stenli Džordan u ulozi Džimi Hendriksa i grupa „Horny Funk Brothers” zajedno sa Hjubert Tabsom, dok je nastup albanskog trija „Just Trio” otvorio drugo veče džez festivala sa početkom od 19.30 časova. 

Foto: Ana Stojanović

Filip Katrin dobitik je poznato lice džez scene od šezdesetih godina, a i danas je inspiracija mnogim mladim talentima i generacijama. Nagradu Car Konstantin, uručila mu je najmlađa učesnica superfinala takmičenja Virtuozi V4 plus, devetogodišnja Kristina Vasić. Na Nišvilu su zajedno sa njim nastupali i Paulo Morelo koji uzima statsus najsvestranijeg evropskog gitariste, Anđelo Mustafa, je kompozitor nominovan za takmičenje kao najbolji instrumentalista u Africi. Nakon njihovog nastupa, program Nišvila nastavio je Stenli Džordan. Imali smo priliku da ga gledamo i na prethodnim festivalima. On je na kratko zamislio kako bi to Džimi Hedriks svirao danas. Za njega je to veoma važan nastup, jer je upravo Hedrik njegovo nadahnuće i  ostvarenje u muzici. Uživo su išle kompozicije Hedriksa na njegov način. Džordan, ne samo što interpretira, nego i komponuje. Jedan je od najaktuelnijih džez gitarista današnjice. Pre nego što se okrenuo džez muzici, bio je ljubitelj rok muzike i upravo ga je Hedriksova muzika usmerila na stranu džeza.

Džast trio su stvorili muzičari sa višegodišnjim iskustvom nastupanjem u raznim grupama 2020. godine. Svako od njih izražava svoju ideju i lični stil, što predstavlja svojevrsno eksperimentisanje zvukom. Njihova muzika je zasnovana na balkanskom folku isprepletenom sa džez ritmovima, harmonijom i formira balkanske, etno i moderne varijacije džeza. U sastavu ovog trija su: Mateos Đipi kao pijanista, Roni Đura kao basista, kontrabasista i Emilijan Dimo kao perkusionista. Nakon nastupa trija na scenu su nastupili Roland Abrou i Kjuban Latin džez. Ovo je poljski, ali zapravo i internacionalni sastav. Oni sa internacionalnom postavkom predstavljaju spoj džez muzike i latino-kubanskim ritmom, kao kubansku afro-salsa i klasičnu muziku. Ovu muziku izvode mladi u ispešnio muzičari, četiri talentovana momka različitih nacionalnosti nastupala su na više stotina koncerata širom Evrope, a nedavno su objavili i svoj prvi album. To su Roland Abrou kontrabasista i basista, Taras Bakovski saksofonista, Dominik Džejsk bubnjar i pijanista Pavel Kukula.

fotografija

Foto: Ana Stojanović

Moćna dukvačka sekcija Horni Fank Bradrs od devet članova predstavila se sa početkom od 23 časa i 40 minuta. Raznovsna muzika, mami publiku i animira glavu. Članovi benda su: Hjubert Tjubs kao pevač, Lorenz Šprinserdorfer i Jozef Švips kao saksofonisti, Martin Fišer (osnivač grupe) i Markus Hofman – truba, Tomas Hekenberger, Rafael Ekar i Rju Kastron kao gitaristi i bubjar Kristian Cigervangar.

Ovogdišnji muzički program na Earth/Sky stage-u zatvorio je Milan Stanković – Sevdah bejbi. On meša različite muzičke kulture stapajući ih u jedno muzićko delo. Zajedno sa njim nastupali su i Andrija Jovanović (bubanj), Nikola Marković (bas) i Ivana Vladović (vokal).

zabava i muzika,muzika,Nišvil,DŽEZ FESTIVAL,Stenli Džordan,Sevdah bejbi,Filip Katrin trio,Horni Fank Bradrs,Džast trio,

Foto galerija

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.