Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Otvoren glavni program „Earth/Sky stage-a” na “Nišvilu”

Emilija Miliev 13.8.2021. Foto Komentari

Sedmo veče džez festivala „Nišvil” održano je 12. avgusta. Ovo je ujedno i prvi dan glavnog programa. Na sceni „Earth/Sky” našli su se brojni izvođači, koji su se smenjivali na scenama, a veče je obležila grupa „Stoun Gruv” i orkestar „Impesija” sa Bojanom Stamenov i Zoranom Šandorovim, koji su i otvorili glavni program sa početkom od 19 časova i 45 minuta.

Foto: Ana Stojanović

Domaći orkestar Impresija osnovan je 2015. godine. Zajedno sa njima na Nišvilu nastupala je Bojana Stamenov, učesnica Evrovizije 2015. godine i Zoran Šandorov bivši član grupe Perpetu Mobile. Orkestar Impresija sastoji se od muzičara Niškog simfonijskog orkestra, profesora muzičke škole, studenata i profesora sa Fakulteta umetnosti u Nišu. Solo nastupom se predstavila i Isidora Mitić, jedna od članova orkestra. Nakon orkestra Impresija nastupio je  jedan od najpoznatijih srpskih džez orkestara Osmočlani beogradski Diksilend koji slavi jubilej dvadesetogodišnjicu svog umetničkog rada. Od osnivanja pa do danas to je jedini džez sastav na Balkanu koji se kontinuirano i isključivo bavi ranim džezom. Iza sebe imaju 500 održanih koncerata u zemlji i inostranstvu, šest kompakt diskova i četiri DVD izdanja.

Jedan od ljudi koji je doprineo slušanju džeza u bivšoj Jugoslaviji, ali i frontmen grupe Sedmorica mladih, Jovan Radovanović izveo je performans pod nazivom Pantomima: Dirigent. Njemu je 11. avgusta uručena nagrada za životno delo. Posle performansa Jovana Rdaovanovića, nastupila je grupa Per Bas Vajking Matisen trio. Ovaj trio čine muzičari: britanski bubnjar Gari Hazbend, norveški gitarista Karmatise, kantautor i francuski gitarista Neguen Le.

slika 2

Foto: Ana Stojanović

Umesto Stoun Rajdersa nastupala je grupa Stoun Gruv, jer Daril Džouns zbog obaveza prema Rolingstonsima nije bio u mogućnosti da se pojavi. Iz istog razloga, koncert je pomeren za početak otvaranja glavnog programa, iako je prvobitno bio planiram za samo zatvaranje džez festivala. Stoun Gruv se sastoji od gitariste i kompozitora Žan-Pol Burelia, bubnjara grupe Living Kolor Vil Kalhuna i solo basiste Džamaladina Takuma. Osnivač i lider grupe je Žan-Pol Bureli jedan je od gitarista savremene muzike. Njegov muzički izraz objedinjuje tradiciju Haitija, odakle vuče poreklo. Vil Kalhun iza sebe ima četiri Gremi i tri MTV nagrade. Džamaladin Takuma dobitnik je brojnih nagrada, a jedna od najvažnijih nagrada u Filadelfiji je Benigolson. Ovo je jedini njihov nastup u Evropi ove godine.

Završetak glavnog programa prve večeri obeležili su francuska grupa Džipsi King i sprska grupa Kanda, kodža i Nebojša. Glavni program džez festivala počeo je 12. avgusta i trajaće sve do 15. avgusta ove godine.

zabava i muzika,muzika,Nišvil,DŽEZ FESTIVAL,Stoun Gruv,orkestar impresija,Bojana Stamenov,Jovan Radovanović,

Foto galerija

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.