Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Legendarni rok bend „Bijelo dugme”

Emilija Miliev 28.7.2021. Komentari

„Bijelo dugme” je jedan od najboljih rok bendova bivše SFRJ, osnovan je 1973. godine u Sarajevu na ideju Gorana Bregovića. Prvobitno je bend nosio naziv „Jutro”. Ime su dobili po svoj pesmi „Kad bih bio bijelo dugme”. Kroz bend je prošlo mnogo poznatih muzičara, ali oni koju su jedini ostali su Goran Bregović (gitarista), Mladen Vojičić-Tifa i Alen Islamović (vodeći vokali).  

Foto: www.wallpaperaccess.com

Osnivač i lider benda je Goran Bregović. Zanimljiva činjenica je da Goran Bregović još kao dečak nije pokazivao neku posebnu zainteresovanost za muziku i bio je izbačen iz drugog razreda muzičke škole odsek za violinu. Svojom upornošću je naučio da svira gitaru i u osmom razredu osnovne škole osnovao je svoj prvi Bezimeni bend. Život Bregovića je bio jako turbulentan. Tokom pohađanja srednje saobraćajne škole zauzima mesto basiste u bendu Izohipse, gde se nije baš dugo zadržao i prelazi u Beštije.

„…samo ponekad zimi

        sjetim se tebe

tebe moja bivša draga

       i neke nježnosti

              davne…”  Goran Bregović 

Željko Bebek je na početku svoje karijere pevao u bend Kodeksi, jednom od poznatijih sastava na prostoru bivše SFRJ. Pravo ime jugeslovenskog rok pevača je Želimir. Još je odmalena pokazivao ljubav prema muzici, zabavljujući svoje ukućane i pevajući im pesme koje je čuo na radiju. Najpoznatiji je po tome što je bio pevač benda Bijelo dugme, a po potrebi je bio i bas gitarista. Prva pesma koju je Željko Bebek otpevao u bendu bila je Pamtim, evo deset dana.

Alen Islamović je drugi rok pevač u bendu Bijelo dugme. Pored ovog benda, bio je član Divljih jagoda i 4 Asa. U mladosti se bavio fudbalom i tenisom, ali je prevagnula ipak ljubav prema muzici. Kao i Bregovi, osnovao je svoj bend u srednjoškolskim danima pod nazivom BAG. Prelomni trenutak, da Alen postao deo benda Divlje jagode, desio se na njihovom koncertu, kada su nastupili kao predgrupa pred koncert u Zagrebu. Nekoliko godina je nastupao u bendu kao gitarista, ali je i pisao pesme, gde su svi jednoglasno složili da ih on otpeva. Kasnije je prešao u bend Bijelo dugme i zajedno sa njima objavio ploču Pljuni i zapevaj moja Jugoslavijo na kojoj se nalaze najpoznatiji hitovi i dan danas.

Laza Ristovski – najcenjeniji instrumentalista, klavijaturista i kompozitor. U ranom detinjstvu je krenuo da se bavi muzikom, sa punih pet godina je učio da svira harmoniku, a nakon toga je krenuo u muzičku školu. Bio je posvećen svom radu i ubrzo je postao najtraženiji studijaski klavijaturista. Komponovao je muziku za mnoge naše domaće filmove: Lazar, Lepa se lepo gore, Nečista krv i mnoge druge. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, a deset puta je bio proglašavan za klavijaturstu godine. Ristovskom je dijagnostifikovana neizlečiva bolest – multipla skleroza, sa kojom se dugo borio i preminuo 2007. godine. Učestvovao je poslednji put na povratničkoj turneji Bijelog dugmeta 2005. godine.

Milić Vukašinović je srpski muzičar rođen u Beogradu. Sa svojih 12 godina, Milić započinje svoju muzičku karijeru. Sam je svojim trudom naučio da svira bubnjeve, a isto tako dobro se snalazi i sa gitarom. Osnovao je svoj prvi bend Plavi dijamanti. Natupao je mnogim bendovima, a najpoznatiji je po Bijelom dugmetu. Napravio je pesmu za Željka Bebeka Kad sve prođe, ostaću sam, koja je bila na njegovom solo albumu. Mnogim srpskim pevačima pisao je pesme i sarađivao sa njima, a najviše sa Hankom Paldum. Prepoznatljiv je po svom upečatljivom stajlingu u rok stilu: šešir koji nosi na svim nastupima i bilo gde da nalazi, uvek nosi na svakoj ruci po jedan prsten i oblači se oduvek u rok stilu.

Bend je kroz godine menjao svoj sastav. Među poznatim muzičarima našli su se: Dragan Điđi Jankelić, Goran Ipe Ivandić, Mladen Vojičić Tifa, Vlado Pravdić i Zoran Redžić. Raspali su se 1989. godine, raspadom Jugoslavije.

Mnogobrojni albumi su iza ovog benda:

- Bitanga i pinceza (1979.)

- Doživeti stotu (1980.)

- Uspavanka za Radmilu M. (1983.)

- Bijelo dugme (1984.)

- Pljuni i zapevaj moja Jugoslavijo (1986.)

- Ćiribilibela (1988.)

Neki od najpoznatijih hitova su: Hajdemo u planine, Đurđevdan, Lipe cvetu, Ružica si bila, Na zadnjem sjedištu moga auta i drugi.

Izvori: www.secanja.comwww.tekstomanija.comwww.biografija.org 

zabava i muzika,muzika,bijelo dugme,rok,muzičari,Albumi,hitovi,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.