Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Tihe reči Ivana Jegdića za melanholične dane

Aleksandra Pavlović 21.4.2021. Komentari

Mladi muzičar Ivan Jegdić nedavno je objavio svoj prvi album pod nazivom Neka čuju me. Čini ga 11 pesama, a neke od njih su „Zalazak sunca”, „Dezerter”, „Bolji čovek”, kao i numere koje su po prvi put izvođene na nastupima sa grupama „Keni nije mrtav” i „Dram”. Tim povodom, Ivan je govorio za naš list. 

Foto: Andrija Radojević

Cela ova zbirka deskriptivnih pesama u kombinaciji sa nežnom muzikom čini pravu harmoniju melanholije. Jegdić nam prenosi utiske i govori detaljnije o samom albumu. 

Kako je album dobio ime? Da li stihovi iz pesme ,,Ne budi me” imaju veze sa naslovom? 

Ivan JegdićTako je. Nisam hteo album da nazovem imenom neke pesme, ali mi je ovaj stih nekako zvučao savršeno za ime prvog albuma. On u suštini predstavlja jedan krik, bacanje svega što mi je na duši direktno u lice slušalaca. 

Jednom prilikom pomenuli ste da stvarate samo tužnu muziku. Pesma ,,Čežnja” odaje utisak ljubavne pesme. Šta Vas je, shodno tome, inspirisalo da je napišete?

Ivan Jegdić: Jeste ljubavna, ali je i ona u biti tužna. Ona je moderna interpretacija mita o Orfeju i Euridiki koja pokazuje da ni ljubav nema uvek srećan kraj, tako da zapravo ni u toj pesmi nisam preterano odstupio od melanholije.

promo Jegdić 11 ph Andrija Radojevic

Ivan Jegdić; Foto: Andrija Radojevic

Na početku dve pesme (,,Bolji čovek” i ,,Ne budi me” ) u uvodu ste ubacili deo iz filma ,,Hadersfild” i Njegošev citat o sreći. Zašto ste odlučili da Vam to bude uvod?

Ivan Jegdić: ,,Hadersfild” je, po mom mišljenju, najbolji film u istoriji srpske kinematografije. Slučajno mi je pao na pamet monolog Glogovca dok sam pravio pesmu i shvatio sam da se savršeno uklapa. Isto tako, ono što je Hadersfild u kinematografiji, Njegoš je u književnosti. Osećao sam da makar deo Njegoša pripada ovom albumu, pa je ,,Ne budi me” bila pogodna pesma da se i on iskoristi.

U vezi sa pesmom ,,Ne budi me”  i Njegoševim citatom o sreći: kakvo je Vaše mišljenje o sreći?

Ivan Jegdić: Isto kao i Njegoševo: ,,Čovjeku je sreća nepoznata”. Kao ljudi uvek težimo nekom cilju koji donosi sreću; kada ispunimo jedan, nameće se sledeći i tako unedogled. Zato mislim da čovek nikada u potpunosti ne nađe sreću i da zapravo ne zna šta je ona.

Hoće li neka od novih pesama sa albuma dobiti  spot?

Ivan Jegdić: Nisam razmišljao o tome još uvek, budući da je sada vreme da se malo odmorim od svega što stvaranje jednog albuma nosi. 

Što se tiče stvaranja pesama, kako odlučujete da spojite neku istorijsku ličnost ili događaj sa nekom melodijom?

Ivan Jegdić: To mi nekako prirodno dolazi. Kao kad te, recimo, neki miris podseti na detinjstvo, tako mene automatski melodija poveže s nekom ličnošću i osetim da je to to. 

promo KALIGULA ph Andrija Radojevic

Foto: Andrija Radojević

S obzirom na to da su dani sviranja na ulici iza Vas, da li ste pomislili da svirate ponovo, ako se ovo trenutno stanje i zabrana okupljanja ne promeni?

Ivan Jegdić: Na ulici ne, budući da je to sjajno iskustvo, ali sam sada gladan nekih drugih stvari. Ako se stanje nekako sredi, sigurno će biti koncertnih promocija albuma. 

Da li možemo očekivati onlajn-nastupe u skorije vreme? 

Ivan Jegdić: Teško je reći. Tako nešto ni izbliza nije intimno kao direktan susret sa publikom, pa ne bih preterano srljao u to. Možda je bolje sačekati neke bolje dane nego srljati u nešto u šta nisi siguran 100 posto.  

Ceo album je moguće čuti na zvaničnom Jutjub kanalu Ivana Jegdića.

intervju,zabava i muzika,ivan jegdić,novi album,melanholija,muzika,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.