Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Projekat ROJAZE u sklopu Nišvila okuplja mlade džez umetnike

Nevena Ivanović 11.3.2021. Komentari

Iz Nišvila je 11. marta najavljena realizacija projekta „ROJAZE” (Roma jazzing Europe), koji za cilj ima okupljanje pedesetak mladih džez muzičara romske, ali i neromske nacionalnosti. 

Foto: Nevena Ivanović

Muzički festivali Welcome in Tziganie, Balkan Traffic, kao i Nišville Jazz Festival, zajednički su organizatori projekta, koji će u naredne dve godine okupiti mlade džez umetnike. Rečeno je da će nakon sastava muzičara iz Albanije i Italije, biti na redu realizacija novog projekta. Direktor Nišvila, Ivan Blagojević istakao je da će omladina imati priliku da nauči dosta toga o džezu, da kreira big bend i učestvuje na sva tri festivala. 

Jedan od partnera iz Francuske, Florian Calvez, kaže da se raduje kreiranju paralele između mladih iz tri zemlje, koji će napraviti kvalitetnu razmenu muzike. Festival, čiji je on direktor, ugostio je poznata imena poput Emira Kusturice, Gorana Bregovića, Bobana Markovića i drugih. Prilikom posete grada, iskoristio je priliku da obiđe spomenik posvećen Šabanu Bajramoviću, kako je rekao kralju romske i balkanske muzike.

35e859cd de7c 4dd7 8828 e1b12d754231

Javno obraćanje povodom realizacije projekta ROJAZE; Foto: Nevena Ivanović 

Blagojević je dodao i to da će se sredstva dobijena za projekat trošiti u gradu u kom se odvija organizacija događaja. Verujem da će se situacija oko virusa smiriti i omogućiti nesmetanu organizaciju, kazao je on. Projekat je podržan od strane Evropske unije i programa Kreativna Evropa.  

Nišvil džez festival održaće se u periodu od 12. do 15. avgusta ove godine, gde se za otvaranje festivala očekuje umetnik Džulijan Marli. Ostali izvođači trebalo bi da nastupe po već najavljenom programu. 

Projekat ROJAZE,Roma jazzing Europe,mladi džez umetnici,tri festivala,Nišvil džez festival,zabava i muzika,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.