Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Džez i filmovi na ovogodišnjem Nišvilu

Jovana Kovačević 19.9.2020. Komentari

Treće veče Nišvil pratećeg programa obeležili su dečiji hor Čarobna nota kao i članovi JAIN projekta iz Srbije i Albanije. Program je besplatan i obuhvata više koncerata i filmskih projekcija. 

Foto: Jovana Kovačević

U okviru projekta JAIN Srbija (Jazz And Interculturalism) nastupio je bend Nišville Youth Arkestra. Program je zamišljen tako da se članovi menjanu, kako bi što više mladih ljudi imalo priliku da učestvuje, a treće večeri sastav su činili Andrej Maksimović (truba), Nikola Miloradović (saksofon), Filip Stipsić (saksofon), Petar Plavšić (bas), Bojan Bojković (orgulje) i  Željko Ljubić Piti (bubnjevi). Filip, jedan od saksofonista, podelio je sa nama svoje utiske.

Napokon imamo neke kulturne događaje i mislim da je to dobro za sve nas. Ja sam sve vreme tokom ove duge pauze vežbao,snimao i radio na sebi, veoma znači što se konačno nešto dešava.

Saksofonista grupe Nišville Youth Arkestra Filip Stipsić; Foto: Nevena Ivanović

Filip Stipsić tokom razgovora za SDL; Foto: Nevena Ivanović

Na Youth Stage-u u Tvrđavi pevali su najmlađi učesnici ovog festivala – dečiji hor Čarobna nota. Trenutno preko 50-oro dece školskog uzrasta aktivno učestvuje i razvija svoje muzičke sposobnosti pohađajući školicu, gde im se prenosi ljubav prema muzici, ali i uči o drugarstvu. 

Youth Stage, dečiji hor Čarobna nota; Foto: Nevena Ivanović

Hor Čarobna nota; Foto: Nevena Ivanović 

Pored koncerata, na Movie & Kristina Stage-u u samom centru Niša u sklopu programa Nišville Movie Summit projektovani su nemi filmovi uz klavirsku pratnju Sofije Vukić. Sofija, učenica Muzičke škole koja svira klavir od svoje šeste godine kayala je da je zadovoljna svojim izvođenjem.

Večeras je bilo super i po prvi put sviram na otvorenom, do sada sam nastupala u salama i na takmičenjima. Čarli Čaplin je takođe bio neverovatan. Ja sam veliki ljubitelj filma i mnogo mi je drago što sam uspela da spojim muziku i film u nešto zaista prelepo.

Movie & Kristina Stage, Sofija Vukić; Foto: Nevena Ivanović

Sofija Vukić u pauzi tokom nastupa na Movie & Kristina Stage-u; Foto: Nevena Ivanović 

Program ovogodišnjeg 26. Nišvila traje do 20. septembra, kada će posetioci moći da čuju sastave TUNE,  Johny Quartet, South Rail Messengers i Artan Lili. Događaji su besplatni, a za četiri dana uključuju 24 koncerata kao i 20 muzičkih filmova. Internacionalni festival džez muzike glavni deo programa odlaže za 2021. godinu

Nišvil džez festival,Hor Čarobna nota,JAIN PROJECT,Nišville Youth Arkestra,Nišville Movie Summit,tvrđava,zabava i muzika,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.