Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Ovogodišnji Nišvil otvoren kroz prateće manifestacije

Nevena Ivanović 18.9.2020. Komentari

Tradicionalni Nišvil džez festival ove godine održava se u specifičnim uslovima. Prvog dana festivala nastupili su Nisville youth Arkestra, Milan Petković Quartet i Glib. Prateće manifestacije održavaju se na tri otvorene bine sa dvadesetak mesta uz poštovanje propisanih mera. Program je otvoren od 17. do 20. septembra. 

Foto: Nevena Ivanović

Iako je glavni program odložen za 2021. godinu, situacija sa virusom korona nije u potpunosti sprečila ovogodišnje održavanje festivala. Welcome i Youth Stage su besplatne bine gde publika može da isprati muzičare uz zvuke džeza, a Movie&Kristina Stage prikazuju izbor najboljih filmova za Nišville Movie Summit 2020. Pre početka programa, istaknutom džez pijanisti Milošu Miši Krstiću dodeljena je nagrada za životno delo, koju Festival tradicionalno dodeljuje najistaknutijim srpskim muzičarima.

Kao dobrodošlicu na bini Welcome Stage, publici su se predstavili bend Godina konja, kao i Opposite Way. Frontmen grupe Godina konja iz Kruševca Vladislav Radojević kazao je za Studentski dnevni list da je sastav dobio ovaj naziv zato što su svi njegovi članovi rođeni 1978. godine. Nastao je na temeljima grupe Bluz rezervata, a sastvljen je od prijatelja koji ponekad odsviraju. Ovaj festival ima dušu, pa uvek volimo da dođemo. Međutim, može se videti i osetiti razlika, jer nema te opuštenosti kod ljudi. Verujem da ovo stanje neće trajati dugo, jer se oseća stegnutost, zaključio je Radojević.

20200917 173023

Welcome Stage i nastup benda Godina konja; Foto: Nevena Ivanović

U okviru sastava Milan Petković Quartet nastupili su Mihajlo Anđelković − bubanj i Nebojša Despotović − gitara, a gost je bio i Kristijan Đorđević − saksofon. Mladi muzičari iz Srbije, koji su učesnici omladinskih projekata Jazz – Multikulturalni izraz, SaNiTi youth jazz projekat JAIN, takođe nastupaju na ovogodišnjem Nišvilu. Saksofonista grupe Nišville Youth Arkestra, Nikola Miloradović, rekao je za naš list da je grupa nastala u sklopu projekta JAIN, sa idejom da se članovi menjaju i da što više mladih ljudi doživi ovo iskustvo. Rešili smo da ostavimo pozitivan utisak, a muzika nas spaja i dovodi na festival. Razumemo se, poznajemo, družimo i nije teško kada treba da sarađujemo. Ovo je dokaz da može da se radi bez predrasuda i da svako može da pronađe neki udeo, kaže Miloradović.

20200917 184221

Saksofonista grupe Nišville Youth Arkestra Nikola Miloradović; Foto: privatna arhiva 

Programi na Welcome stage-u (kod Česme kraljice Natalije) počinju svakog dana od 17 časova, dok na Youth stage-u kod Nišville Jazz Muzeja kreću od 19 časova. U večernjim satima prikazuju se filmovi, a u pauzama pijanisti sviraju uz neme projekcije u sklopu Nišville Kristina stage-a. Poseta Muzeja u Tvrđavi, koji ima novu postavku, takođe je besplatna za sve posetioce.

nisville jazz festival,prateće manifestacije,otvaranje,Welcome Stage,Youth Stage,Nišville Movie Summit 2020,zabava i muzika,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.