Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Album koji pravi fan rok muzike mora da zna

Miljana Milovanović 30.11.2017. Komentari

Četvrti studijski album legendarnog britanskog rok benda Led Zeppelin odlična je preporuka za sve one koji vole da uživaju u klasičnoj rok muzici i hard-roku. Zbog prethodnih loših iskustava od strane kritičara na račun naziva albuma, gitarista Džimi Pejdž i pevač benda Robert Plant odlučili su da ovaj album izbace bez naslova, pa je on u javnosti dobio različite nazive: ZoSo, Four Symbols, The Fourth Album, Untitled, The Hermit.

www.youtube.com

Ovaj album je poznati britanski sastav objavio 8. novembra davne 1971. godine. Gitarista benda Džimi Pejdž potpisuje produkciju ovog albuma. On je sa pevačem i frontmenom benda Robertom Plantom napisao i većinu pesama. Odmah po izlasku, album postaje masivni hit u svetu. Do sada je prodat u preko 37 miliona primeraka. Album se sastoji od osam pesma, od kojih se Black Dog, Going to California i Rock n Roll izdvajaju, odmah dostižu vrhove top-lista širom sveta i postaju jedne od najpoznatijih pesama ovog benda. Pesme na ovom albumu traju duže nego uobičajeno, pa tako numera Stairway to Heaven traje preko osam minuta. Bez obzira na to, pojedini rok kritičari smatraju ovu numeru najboljom rok pesmom, a ovaj album najboljim rok albumom svih vremena.

Zahvaljujući uticaju ovog benda, nastali su mnogi poznati bendovi kao što su Dip Perpl, Blek Sabat, Kvin, Aerosmit, kao i neki progresivni metal bendovi, čiji je najbolji predstavnik Megadeth. Takođe, mnogi današnji izvođači poput Madone, Lejdi Gage i Šakire priznaju da su svoje karijere gradile pod uticajem ove grupe.

Ova legendarna četvorka osnovana je u Londonu 1968. godine. Iako je bend postojao samo 12 godina, zahvaljujući kvalitetu njihovih albuma i vokalu Roberta Planta, ostaće zauvek upamćen kao jedan od prvih pravih hard-rok bendova. Nakon raspada, bend se sastavljao ponovo u nekoliko navrata. Zahvaljujući uspehu 1995. godine, ubačeni su u Rock and Roll Hall of Fame. Do sada je prodato preko 350 miliona njihovih albuma širom sveta.


preporuka albuma,led zeppelin,muzika,album,rok,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.