Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Kako je rok osvojio Daleki istok

Jovana Đorđević 1.5.2019. Komentari

Album Made in Japan britanske rok grupe Deep Purple preporuka je za sve one koji uživaju u hard-roku. Po mišljenju čitalaca časopisa Rolling Stone, album Made in Japan je jedan od najboljih koncertnih albuma svih vremena.

Foto: www.v-s.mobi

Ovaj album je snimljen avgusta 1972. godine, tokom njihove prve turneje u Japanu. Album se sastoji od sedam pesama, od kojih se izdvajaju Highway Star, Child In Time Smoke On The Water, ujedno i najpoznatije pesme ove grupe. Pesme na ovom albumu traju duže nego uobičajeno, zbog izuzetnih vokalnih sposobnosti Jana Gilana i improvizacija gitariste Ričija Blekmora, orguljaša Džona Lorda, bubnjara Ijana Pejsa i basiste Rodžera Glovera. Pesma Space Truckin traje čak 19 minuta i 57 sekundi. Kritičari smatraju da je ovo najimpresivniji album grupe i da je bend tada bio na vrhuncu svoje moći.

Deep Purple je jedan od najuticajnijih rok sastava svih vremena i smatraju se pionirima i rodonačelnicima hevi-metala, iako grupa sebe nikada nije smatrala pravim i autentičnim hevi-metal bendom. Bend je nastao u Hertfordu 1968. godine i od tada je uticao na brojne rok i metal bendove, među kojima su i Iron Maiden, Metallica, Motorhead, Bon Jovi, Pantera, Guns N' Roses i mnogi drugi. U Ginisovoj knjizi rekorda se vode kao najglasniji bend na svetu, što se na ovom albumu može primetiti i jedan su od koncertno najaktivnijih bendova u istoriji rokenrola. Bend je 2016. godine uvrsten i u Rock and Roll Hall of Fame. Objavili su 20 studijskih i 34 koncertna albuma, a prodali su preko 100 miliona kopija svojih albuma širom sveta. 

preporuka albuma,Deep Purple,muzika,album,rok,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.