Kako je rok osvojio Daleki istok

Jovana Đorđević 2019.
Komentari

Album Made in Japan britanske rok grupe Deep Purple preporuka je za sve one koji uživaju u hard-roku. Po mišljenju čitalaca časopisa Rolling Stone, album Made in Japan je jedan od najboljih koncertnih albuma svih vremena.

Foto: www.v-s.mobi

Ovaj album je snimljen avgusta 1972. godine, tokom njihove prve turneje u Japanu. Album se sastoji od sedam pesama, od kojih se izdvajaju Highway Star, Child In Time Smoke On The Water, ujedno i najpoznatije pesme ove grupe. Pesme na ovom albumu traju duže nego uobičajeno, zbog izuzetnih vokalnih sposobnosti Jana Gilana i improvizacija gitariste Ričija Blekmora, orguljaša Džona Lorda, bubnjara Ijana Pejsa i basiste Rodžera Glovera. Pesma Space Truckin traje čak 19 minuta i 57 sekundi. Kritičari smatraju da je ovo najimpresivniji album grupe i da je bend tada bio na vrhuncu svoje moći.

Deep Purple je jedan od najuticajnijih rok sastava svih vremena i smatraju se pionirima i rodonačelnicima hevi-metala, iako grupa sebe nikada nije smatrala pravim i autentičnim hevi-metal bendom. Bend je nastao u Hertfordu 1968. godine i od tada je uticao na brojne rok i metal bendove, među kojima su i Iron Maiden, Metallica, Motorhead, Bon Jovi, Pantera, Guns N' Roses i mnogi drugi. U Ginisovoj knjizi rekorda se vode kao najglasniji bend na svetu, što se na ovom albumu može primetiti i jedan su od koncertno najaktivnijih bendova u istoriji rokenrola. Bend je 2016. godine uvrsten i u Rock and Roll Hall of Fame. Objavili su 20 studijskih i 34 koncertna albuma, a prodali su preko 100 miliona kopija svojih albuma širom sveta. 

Ključne reči: preporuka albuma , Deep Purple , muzika , album , rok ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.