Kenny Quartet nastupa na Nišvilu

Katarina Mladenović 2019.
Komentari

Džez grupa Kenny Quartet nastupiće na završnoj večeri ovogodišnjeg Nišvila, 11. avgusta. Članovi ovog sastava su klavirista Kenny Werner, saksofonista Dave Liebman, bubnjar Peter Erskine i kontrabasista Johannes Weidenmuller, a to će biti jedan od njihovih prvih zajedničkih koncerata.

Foto: www.nisville.com

Vođa sastava je pijanista, kompozitor, aranžer, ali i esejista Kenny Werner. Veliki uticaj na njegovo muzičko razmišljanje imala je Madamme Chalof, njegova mentorka na Berklee muzičkom koledžu, čiji uticaj on naglašava i nakon 50 godina karijere. Prvi važniji angažman bio mu je u big bendu The Thad Jones/ Mel Lewis Orchestra, što mu je otvorilo put za nastupe širom Evrope. Prestižnu nagradu Guggenheim Fellowship dobio je 2010. za album No Beginning No End, koji je snimljen posle tragične smrti njegove kćeri.

Dave Liebman je saksofonista, flautista, kompozitor, ali i autor više udžbenika. Presudni uticaj da se posveti džezu na njega je imao John Coltrane, a njegov najvažniji učitelj bio je saksofonski guru Joe Allard. Nakon što je završio istoriju na Univerzitetu New York ušao je na velika vrata džez scene kao član sastava Elvin Jones-a i Miles Davis-a. Trenutno predaje na Manhattan School of Music, a gostujući je profesor na Berklee College of Music. Učestvovao je u snimanju skoro 500 albuma, od čega skoro 200 pod svojim imenom, a dobio je i priznanje Arts Jazz Master, najveće priznanje koje za džez dodeljuje američka vlada.

Peter Erskine jedan je od najtraženijih bubnjara današnjice. Pojavljuje se kao muzičar na preko 700 albuma i soundtrack-ova za filmove, a dobitnik je dve Grammy nagrade za Weather Report album 8:30  i Some Skunk Funk. Učestvovao je u snimanju muzike za filmove La La Land, Memoari jedne gejše, serijala Ostina Pauersa, ali i serije House of Cards. Napisao je nekoliko udžbenika za bubnjare. Profesor je i šef odseka za bubnjeve na Thornton School of Music u Južnoj Kaliforniji, a od 1972. godine počasni je doktor Berklee School of Music.

Najmlađi član ove ekipe je kontrabasista Johannes Weidenmuller. Već sa šest godina počeo da uči violončelo, ali se deset godina kasnije ipak opredelio za kontrabas. Imao je priliku da uči od velikana kontrtabasa kao što su Ron Carter, Dave Holland i Buster Williams, a saradnju sa Kenny Werner-om započeo je 2000. godine. Među nagradama koje je dobio su i titula Mladog evropskog džez muzičara godine, kao i Hennessey jazz prize. Od 1997. godine predaje kontrabas, mali ansambl i solfeđo.

Ključne reči: Nišvil , Kenny Quartet , jazz , muzika , nisville jazz festival , nišvil 2019 ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.