Viva Vox: Nakon nekoliko meseci pauze jedan veliki povratak

Nevena Ivanović 2019.
Komentari

A kapela hor Viva Vox održao je koncert u punoj sali Doma Vojske. Pubika je pozdravila sedmoro novih članova, premijerno izvođenje pesme, ali i nakon jednog bisa velikim aplauzom ponovo vratila hor na scenu. 

Viva Vox / Foto: Anđela Janjić

O reakciji publike, repertoaru, kao i o nekim novinama nakon koncerta razgovarali smo sa Jasminom Lorin, dirigentom hora. Vladimir Lalić i Dejan Pokrajac, tenori u horu, otkrili su nam na koji način poštuju nove članove. 

Kako ste zadovoljni reakcijom publike?

Jasmina Lorin: Mi smo oduševljeni i zapravo smo ostali bez reči. Nakon jednog bisa publika je ostala da aplaudira i vratila nas na scenu. Nije toliko čudno imati dva bisa, ali da publika ne ode iz sale kada mi odlučimo da izađemo sa scene, već nastavi da aplaudira i dalje skandira na nogama, definitivno je predstavljalo iznenađenje. Uvek je niška publika bila fenomenalna i topla, a to nama na sceni znači najviše. Kada je takav odjek, mi pevamo neću reći bolje, ali svakako sa još više energije i srca. Nemam reči, koliko nam je toplo u duši svima! 

Šta je to što izdvaja ovaj koncert u Nišu?

Jasmina Lorin: Imamo sedmoro novih članova. Imali smo jednu možda malo dužu pauzu, jer pripremamo novi program itd., pa je iz tog razloga nakon nekoliko meseci ovo jedan veliki povratak. Moram reći veoma dobar! To nam pokazuje da treba i dalje da idemo ovim pravcem, odnosno da ne menjamo smer, vrstu muzike i način na koji ovo izvodimo. Očigledno je da se to publici dopada. Tako da nastavljamo dalje. 

Premijerno ste izveli pesmu…

Jasmina Lorin: Jesmo. Mjuzova pesma Madness. Odavno smo to želeli da obradimo, tako da smo krenuli sa vežbanjem. Igrom slučaja prvi put je izveli u Nišu, ali mi je veoma drago što je to bilo baš ovde! 

56697031 400397154113659 8265652135811612672 n

Jasmina Lorin u razgovoru za SDL; Foto: Anđela Janjić

Kako birate repertoar? 

Jasmina Lorin: Uh! To su muke! (smeh) To su muke, zato što imamo preko 50 članova. Svako od njih ima najmanje deset želja koje se razlikuju. Tačno je da imamo zajednički skup, ali dogovoriti se i nije baš lako. Uglavnom treba pratiti trendove, kao i ono što će se svideti publici, ali sa druge strane i nama. Ako smo mi zadovoljni onim što radimo, očigledno će biti i publika. Tako da biranje pesama ide polako, ne izbacujemo preterano nove pesme. Radimo polako i sa uživanjem. 

Na šta ste posebno ponosni? 

Jasmina Lorin: Uvek mi prvo pada na pamet to što su osnivači hora još u srednjoj školi pevali pod mojom dirigentskom palicom. Bili su deca, a sada su to odrasli ljudi. Mom ponosu nema granica.  

Koji su Vaši dalji planovi? 

Jasmina Lorin: Za neko buduće vreme imamo u planu dosta koncerata. Od nekih većih stvari planiramo da ponovo održimo koncert u Beogradu. Nisam sigurna da li ćemo to uspeti u ovoj ili narednoj godini, jer su pripreme zaista ogromne. Leti obično imamo po neku turneju, ali za sada nemam nikakvu potvrdu što se toga tiče. Nastavljamo svakako sa obradom novih pesama. Ali kao što sam već napomenula da se repertoar teško izdvaja, tako se i obrade posebno biraju, pa ćemo videti. 

56610455 2169833406443665 7695734134823452672 n

Dejan Pokrajac i Vladimir Lalić u razgovoru za SDL; Foto: Anđela Janjić

Uvek volimo da dođemo u Niš, jer nas publika dočeka sa posebnom strašću. Mi gledamo da to uzvratimo. Ovaj put je bio nekako magičniji od prethodnih – rekao je Vladimir Lalić posle koncerta.  

Kako su se novi članovi uklopili u hor? 

Vladimir Lalić: Imamo taj običaj da kad neko u horu prvi put javno nastupa, mi ga bacamo uvis. Ja se sećam da su to radili i pre sedam godina, tako da se i do danas to pravilo zadržalo.

Dejan Pokrajac: Mi smo sada imali sedmoro novih članova, tako da je bilo veoma zanimljivo. To je tradicija kojom se potvrđuje da je neko član. Novi ljudi prođu audiciju i dosta toga, a kada dođe prvi javni nastup, to bacanje bude kruna i potvrda da su deo hora.

Na koji način im pomažete? 

Dejan Pokrajac: Zapravo im najviše pomažemo na probama svojim iskustvom i znanjem. Objasnimo im sve oko repertoara, opustimo pred nastup, jer umeju da budu pomalo i stegnuti. Pred koncert imamo raspevavanje da bismo, kako bih rekao, razgibali glas.

Vladimir Lalić: Psihički se malo pripremimo. Dirigentica nam uvek da motivacioni govor, tako da onda spremno izađemo na scenu.   

 

Ključne reči: viva vox , koncert , Dom vojske , JASMINA LORIN , VLADIMIR LALIĆ , DEJAN POKRAJAC ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.