Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Ispovest duše

Aleksa Anđelić 1.2.2019. Komentari

Sevdah, izraz patnje i bola. Album Melek Božo Vrećo objavio je u julu 2018. godine. Ovaj album njegova je ispovest, njegov dnevnik. Ovaj album nije za svakoga.

Foto: www.bozovreco.com

Peti studijski album maestralnog Vreće sastoji se od osamnaest pesmama, a trajanje albuma je 70 minuta. Melek na turskom znači anđeo, a takav je i Vrećin glas − anđeoski. Snažni vokal njegovo je najjače oružje, a zasigurno će slušanjem pesama sa ovog albuma probuditi emocije u vama. Melek odiše patnjom, čiji je uzrok gubitak velike ljubavi. Melek je težak za slušanje.

Veliku popularnost stekle su pesme Dragi, Jelenče, Esma, Meni si bila vrijedna, kao i pesma Ko li noćas miluje ti kosu?, uz pratnju Vasila Hadžimanova na klaviru. Ljubitelji sevdaha uživaće u svakom zvuku numera Ostala sam sama, Krila, Mila, Anđeli, Bismillah. Na albumu se nalazi duet sa Markom Louis-om − Sanjao sam, koji je najbolji primer spajanja moderne i tradicionalne muzike. Zajedno sa Joost Spijkers-om Božo je snimio pesmu Ona spava na postelji od lala, dok je sa Mariom Batrkovićem i Eslamom El-Sha’aryj-em snimio Neka me ne bude. Sa gitarskom pratnjom Miroslava Tadića snimljena je pesma Volio me kao oči, u kojoj Vrećine vokalne sposobnosti i te kako dolaze do izražaja. Na albumu gostuju i harmonikaš Bane Vasić u pesmi Gdje će ti duša?, kao i Ingmar piano duo na pesmi Marija, ali i Luboyn-a na pesmi Polje makova. Poslednja pesma na albumu je Revolution, nastala iz saradnje sa Sudar Percussion-om i Stefanom Milenkovićem.

bv inst

Božo Vrećo; Foto: www.instagram.com/bozovreco

Božo Vrećo je bosanskohercegovački umetnik, interpretator i autor tradicionalnih bosanskohercegovačkih pesama. Najpoznatiji je po izvođenju sevdaliniki, sa elementima džeza, bluza i soula. Od malih nogu pokazivao je sklonost ka muzici, posebno prema pevanju tradicionalnih pesma. Prve nastupe imao je u Sarajevu. Zajedno sa gitaristom Dinom Šutalom osnovao je ansambl Halka. Kao član ansambla snimio je 2013. prvi album Halka, a dve godine kasnije i drugi O ljubavi. Sa ansamblom je nastupao i na Exit festivalu. Ubrzo je otpočeo solo karijeru i objavio 2014. album Moj sevdah, a 2017. i album Pandora. Pored pevanja Božo je specifičan i po stilu oblačenja. Haljine i kostimi, koje sam kreira i šije, visoke potpetice, ogrlice, tetovaže, brada i raskošan glas odlikuju ovog umetnika.

muzika,preporuka albuma,album,melek,božo vrećo,sevdah,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.