Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Album koji vodi u budućnost

Tamara Radovanović 1.12.2018. Komentari

ISON je debitantski studijski album iransko-holandske pevačice Sevdalize. Izašao je 2017. godine i preporuka je za sve ljubitelje alternativne muzike i trip-hopa. 

Foto: www.wmagazine.com

Album je nazvan po kometi ISON, koja je otkrivena 2012. godine i od koje se očekivao spektakularan nebeski vatromet, do kojeg ipak nije došlo usled toga što se kometa raspala. Izdala ga je Sevdalizina izdavačka kuća Twisted Elegance. Omot albuma dizajnirala je američka umetnica Sara Sitkin, a on predstavlja Sevdalizu kao majku samoj sebi, svojim prošlim životima i svim pesmama sa albuma. Osim naglašenih elemenata trip-hopa, karakterističnih za stvaralaštvo ove pevačice, ISON sadrži i elemente smoki džeza, avant-popa i eksperimentalnog R&B-a.

Pojedini kritičari su ovaj album nazvali ekskurzijom u budućnost, a Sevdalizi dodelili nadimak Beyonce of the Alternative Music. Na albumu se prepliću elektronika, orkestarski instrumenti, snažni vokal i međusobno povezani višedimenzionalni tekstovi ukupno 16 pesama. Najpoznatije su HumanBluecid Shahmaran, a na traci su još i: LibertineMarilyn MonroeHubris, Amandine InsensibleHeroScarlette, Loves WayDo You Feel RealThe Language of LimboReplaceableGraceWhen I Reside i Angel

 Sevdaliza Shahmaran still 17B 1 copy

Sevdaliza; Foto: www.promonews.tv

Sevda Alizade rođena je 1987. godine i prvi singl izdala je 2012. godine. Za razliku od većine ostvarenja iz redova mejnstrim muzike, pesme i spotovi Alizadeove nisu od onih koji se dopadaju na prvo slušanje, već zahtevaju nekoliko preslušavanja i pregledavanja zbog toga što svako novo slušanje i gledanje otkriva nove dimenzije teksta i vizuelne simbolike. Slušalac će se naći u ulozi sličnoj ulozi gledaoca filmske misterije i pokušavati da odgonetne značenje i poruku pesme. Ono što je takođe karakteristično za stvaralački opus ove umetnice jesu brojne humanističke teme o kojima se još uvek priča sa zadrškom, pa će se Sevdaliza naći u ulozi devojke koju je seksualno zlostavljao otac kada je bila dete, devojke koja je nesrećno zaljubljena u muškarca koji je gej, ali i u ulozi igračice koja umesto potkolenica i stopala ima konjska kopita. 

preporuka albuma,sevdaliza,ISON,human,bluecid,Sevda Alizade,pesme,budućnost,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.