Sara Renar: Sve pare ovog sveta neće napisati dobru pesmu

Aleksa Anđelić 2017.
Komentari

Sara Renar nastupila je sinoć u klubu Feedback. Ona je niškoj publici prestavila novi album Tišina, a ujedno i nove pesme, kao što su Dani bez sjena, Prije nego umrem, Laž i druge. Pevačica je izvela i pesme Djeca, U velikom stilu, Zavedi me, Jesen i ostale koje se nalaze na prethodna dva albuma. Nakon svake numere publika je hrvatsku kantautorku nagradila aplauzom.

Foto: Olivera Smiljković

Pre početka koncerta imali smo prilike da razgovaramo sa mladom hrvatskom pevačicom o novom albumu, karijeri i planovima za budućnost.

Možete li nam reći nešto više o svom novom albumu Tišina, koji ćete večeras predstaviti niškoj publici?

Sara: Album je izašao krajem decembra meseca prošle godine. Mene je jako, zapravo, iznenadila pozitivna reakcija i kritike i publike, jer smo se maksimalno, kad kažem mi mislim na sebe kao autora i muzike i teksta, ali tu su i producenti i muzičari koji su sa mnom radili, stvarno smo dali maksimalno truda i slobode u eksperimentisanju, istraživanju zvukova koji možda ne dolaze od standardnih instrumenata, provlačili vokal kroz back, radili totalne rezove u strukturi nekih pesama. Mislim da je rezultat jedan pop album, ali savremeni, eksperimentalni, koji se graniči sa atrom, graniči sa eksperimentalom, ali je i dalje prepoznat kod šire publike.

Da biste objavili prethodni album prodali ste auto. Šta je to što ste prodali da biste objavili ovaj album?

Sara: Ovo mi je treći album, za prvi sam prodala auto. Nisam imala više šta da prodam za ovaj. Preostaje da vidim da l’ ću prodati neke organe. Ali ja sam nakon albuma Jesen, to mi je drugi album, dala otkaz u firmi, ja sam arhitekta inače po struci, sad će biti tačno dve godine od kad se muzikom bavim isključivo profesionalno i evo so far so good. Sad stvarno mogu od toga da živim skromno, ali da je to neka održiva priča, da se ima, da se ide negde i u krajnjoj liniji evo nas prvi put i u Nišu upravo radi toga.

sara 1

Sara Renar; Foto: Olivera Smiljković

Koliko se Vaša muzika promenila od albuma Djeca do danas?

Sara: Mislim da je taj album Jesen zapravo bio prekretnica. Djeca je bio više standardni pop-rok album sa otvorenim nekim smernicama da se moglo ići u razne žanrove nakon toga. Ja sam počela da se bavim elektronikom, učestvovala u predstavi sa pozorišnom skupinom Monstražstroj, gde smo isto tako radili autorsku muziku i bilo je nekako prirodno da Jesen, kao album, da otvori vrata, a onda sa Tišinom da zakucamo u nekom savremenijem pristupu.

Šta Vam je najveća inspiracija u karijeri?

Sara: Život. Sve. Mislim da je sve što radiš kreativno, bilo to muzika ili slikarstvo, fotografija, bilo koja područje umetničkog stvaranja. Mislim da se sve na kraju svede na neki osnovni input, što ne znači da su nužno, eksplicitno, sve pesme autobiografske, ali ti k’o umetnik reaguješ na svet oko sebe.

sara 3

Sara Renar; Foto: Olivera Smiljković

Na svojim nastupima od 2013. godine koristite luper. Zbog čega ste se odlučili da ga koristite?

Sara: Cela priča je krenula relativno slučajno. Za pesmu Jesen sam htela doskočiti problematici da nemam ženske back vokale u bendu, ali sam čula da se ta mantra koja se događa višeglasna i onda se luper pokazao kao sjajan alat. Onda kad jednom uđeš u insturumente i kad kreneš da istražuješ i razvijaš, onda su se samo nadograđivale nove i nove mogućnosti.

Šta smatrate dosadašnjim najvećim uspehom u karijeri?

Sara: Iskreno, najveći uspeh mi je kad dođemo u grad u kojem nismo pre nastupali i stupimo u kontakt sa ljudima i proširi se deo publike. Mislim da je svaki dobar koncert mala pobeda za sebe.

sara 4

Sara Renar; Foto: Olivera Smiljković

Kako biste opisali svoju muziku?

Sara: Začuljna, emotivna, strastvena i savremena.

Kakvi su Vaši planovi za budućnost?

Sara: Svirati što više po regiji i što više po Evropi, ako se otvore neka vrata za to, razvijati projekt gde podvlačiš crtu, recimo moj jedan kao side project koji sam originalno razvila za potrebe hrvatskog radija, ali se pokazao interes da se sa tim dalje nastupa. Reč je o sat vremena dosta inspirativne muzike, čija podloga su pesme sa albuma Tišina, ali gde nas je više na sceni, četiri nas je muzičara koji to izvodi i dva glumca i zahtevna je produkcija. Ja se nadam da ću uspeti da nađem sredstva da se i te izvedbe realizuju u nekim većim i odmerenijim prosotrima, a na jesen, ako uspem da konačno dobijem vizu da sviram u Americi.

sara 5

Sara Renar; Foto: Olivera Smiljković

Šta biste poručili mladim ljudima koji žele da krenu Vašim putem?

Sara: Da ih čeka puno rada i da uspeh ne dolazi preko noći, ali da isto tako da sve pare ovog sveta neće napisati dobru pesmu. I da samo veruju u sebe i budu uporni i uz to je potrebno samo malo sreće i zdravlja.

Šta očekujete od večerašnjeg nastupa?

Sara: Otvoriti ovu trodnevnu turneju i otvoriti svoje srce Nišu.

 

Ključne reči: sara renar , intervju , muzika , feedback , Pevačica , kantautorka ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.