Marin Tandara: Uvek nas veseli da sviramo u Srbiji, jer specifična je atmosfera

Jelena Živadinović 2018.
Komentari

Sinoć je u klubu Feedback nastupio hrvatski bend Svemirko. Niška publika uživala je u hitovima sa albuma Vanilija, ali i u pesmama sa njihovog novog albuma Tunguzija.

Foto: Ivan Dinić

Pre početka koncerta imali smo prilike da razgovaramo sa gitaristom sastava Svemirko Marinom Tandarom .

Zašto Svemirko?

Marin: To je zato što zvuči smešno. Svemirko, nekako te zaintrigira šta da očekuješ, jer ko se još zove Svemirko.

Vi nam donosite svemir?

Marin: Da, tako je. Donosimo tajne svemira na dlanu. (kroz smeh)

Kako biste opisali svoju muziku?

Marin: Glatkotalasni lit pop, sa primesama tagajoge.

Gde pronalazite inspiraciju za muziku?

Marin: U svakodnevnim životima, malo je kliše to govoriti. Marko kad piše pesme, on to radi više-manje na rendom i tekstove i muziku, kad mu dođe samo zapiše. Najčešće prvo nastaje muzika, pa na to onda dolaze reči. Tako da je dosta rendom, ništa nešto specifično, šta god da je danas tu nešto od toga može nastati pesma.

IKA 1042

Grupa Svemirko; Foto: Ivan Dinić

Izdali ste novi album Tunguzija, po čemu se razlikuje od prethodnog Vanilija? Ima li razlike?

Marin: Malo je manje napucan, malo je manje in your face isproduciran. Malo je više mellow, malo je više možda ambijentalniji i lay back. Tako bih ja to zamislio. U Vaniliji sve ti je sto na sat, Tunguzija je ležiš na plaži, gledaš dupli zalazak sunca.

Prvi put ste u Nišu. Kakvi su utisci?

Marin: Jako fino. Hrana, dosta dobra i dosta jeftina. Sladak gradić. Klub mi se isto čini dosta zanimljiv.

Šta očekujete večeras od publike?

Marin: Srbija je specifična, gde god dođemo u Srbiju uvek bude haos. Moglo bi biti rasprodato, kapacitet 200 ljudi. Očekujemo da bude krcato, vruće, sparno, zadimljeno. Takvi koncerti uvek budu najbolji. Volim da sviram u malim klubovima, kad je sve nabijeno i energija pršti u vazduhu.

IKA 0980

Marin Tandara; Foto: Ivan Dinić

Koji nastup biste izdvojili da se desilo nešto zanimljivo?

Marin: Mene prati kletva da nikako da sredim svoju opremu i da na svakom koncertu je neko snalaženje. Nekad ne radi ono, nekad ovo, pa je svaki put nešto sa tom opremom. Recimo, jedan od dražih nastupa, nedavno smo svirali u Novom Sadu na Festivalu uličnih svirača i bio je to najveći koncert dosad, gde je došlo 3000 ljudi. Malo sam se uplašio, moram da priznam. Nije mi bili svejedno. Taj koncert bih izdvojio kao jedan od najupečatljivijih.

Gde ćete nastupati u narednom periodu?

Marin: Sutra sviramo u Skoplju, za dve nedelje sviramo u Kragujevcu i dan nakon Kragujevca sviramo u Gornjem Milanovcu. Svirali smo u oba grada. U Gornji Milanovac vraćamo se u klub Ljubitelj, to će biti ludnica jer je klub premali i biće krcato, prošli put je bilo zakon. U Kragujevcu sviramo u nekom novom klubu, tako da ćemo videti šta će se dogoditi. Uvek nas veseli da sviramo u Srbiji, jer specifična je atmosfera.

Ključne reči: muzika , marin tandar , svemirko , feedback , intervju , koncert ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.