Darko Rundek: U susretu s nepoznatim pronalazim inspiraciju

Jelena Živadinović 2018.
Komentari

Darko Rundek & Ekipa su održali veliki letnji koncert sinoć u Dvorištu univerziteta. Apokalipso, Ruke, Senor, Šejn, samo su neki od hitova koje je mnogobrojna publika pevala u glas sa hrvatskim muzičarem.

Foto: Jovana Živanović

Ni zakašnjenje od pola sata nije sprečilo obožavaoce Darkove muzike da uživaju u dvoipočasovnom nastupu. Nizali su se hitovi poput Grane smo na vjetru, Šal od svile, Crni dusi, Tamni jorgovan. Publiku je razigrao i novi singl Pješčane oluje, a Darko je naše pitanje kakve su inače reakcije publike na ovaj singl, kroz smeh odgovorio: Ma baš nikakve, kao da nije ni izašao. Malo mi je žao, ali dobro. A o tome kako publika zaista reaguje na muziku Darka Rundeka & Ekipe svedoči njihovo vraćanje na bis – dva puta. 

Mnogoljudnu Ekipu čine bubnjar Silvio Bočić, kontrabasista Roko Crnić, vibrafonista i udaraljkaš Miro Manojlović, trubač Igor Pavlica, saksofonistkinja Ana Kovačić, multiinstrumentalista Dušan Vranić Duco i violonistkinja Isabel. A nakon koncerta razgovarali smo sa pevačem i gitaristom Darkom Rundekom.

40325377 541874356235682 7293157345406746624 n

Darko Rundek; Foto: Jovana Živanović

Godina prođe i eto Vas ponovo u Nišu. Šta se promenilo od prošlogodišnjeg nastupa na Nišvilu?

Darko: Pa bilo je malo drugačije. Sada je bilo nekih pesama koje nije bilo tada, a i bend je nekako, čini mi se, stasao. Stvarno veliki bend. Nije to više samo Tomos 50 kubika, to je već Ekipa.

Diplomirali ste režiju na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu, radili muziku za film, pozorište, pisali za novine, ali je pored svega, preovladala muzika. Zašto?

Darko: Jer sam za to najsposobniji, i to jako volim da radim. Dok sam radio muziku za pozorište i film shvatio sam šta sve muzika može.

Kako biste opisali svoju muziku?

Darko: Dok pevam pesme, to ne treba opisivati, to drugi opisuju. E ovu muziku za film i pozorište bi trebalo, pošto većina ljudi verovatno i ne zna, nisu gledali to. Ona je vrlo slobodna, elektronska muzika, kvazi klasika. I tu imam dosta prostora da eksperimentišem.

 

40318622 1849351615160688 8963276020069171200 n

Darko Rundek; Foto: Jovana Živanović

Šta Vas inspiriše?

Darko: Nepoznato. U suspretu s nepoznatim pronalazim inspiraciju. Čovek ima prirodnu tendenciju da prepoznaje stvari, a tu baš neke inspiracije nema. Možeš nekim trudom ili Božjim darom imati te neke prostore gde nepoznato može ući i onda nastane nešto novo.

Gde će publika moći da Vas čuje u narednom periodu?

Darko: Sutra idemo u Zrenjanin, sviramo na Danima piva. Tu moramo napraviti neki pivski repertoar. Kasnije sviramo u Splitu, tačnije 1. septembra, to će biti kraj turneje Apocalypso Now.

Ključne reči: muzika , intervju , Darko Rundek , koncert , Banovina ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.