Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Humanitarni koncert za Nataliju i Ivu Bašović

Aleksa Anđelić 23.8.2018. Komentari

Deveti Balkanrock festival održaće se 31. avgusta u Banovini sa početkom u 21 sat. Ove godine festival će biti humanitarnog karaktera i biće posvećen sakupljanju sredstava za Nataliju i Ivu Bašović, koje boluju od Fridrajhove ataksije.

Foto: www.facebook.com/verica.basovic

Sat vremena pre početka muzičkog dela festivala biće otvorena berza putem koje će se sakupljati novac za lečenje sestara Bašović. Sredstva će se sakupljati i putem dobrovoljnih priloga, koje posetioci mogu stavljati u kutiju na ulazu u koncertni prostor, dok će ulazak na festival biti besplatan. Kao headlineri nastupiće bend Jorgovani, a pored njih publiku će zabavljati niški demo bendovi.

Udruženje građana Balkanrock organizovalo je ovogodišnji festival uz pomoć Studentskog kulturnog centara Niš, FatCat studija – Rodoljub Avramović, Red Rooster-a i Pekare Branković. Opština Medijana, zbog nedostatka novca u budžetu, ove godine nije bila u mogućnosti da podrži festival, kao što je to radila prethodnih godina.

Fridrajhova ataksija je nasledna bolest izazvana mutiranim genom koji se može porodično prenositi sa generacije na generaciju, a da se stotinama godina ne ispolji, te samim tim članovi porodice i ne znaju da su prenosioci. Ova bolest uglavnom pogađa nervni sistem i srce. Glavni neurološki simptomi uključuju slabost mišića i ataksiju, gubitak ravnoteže i koordinacije pokreta. Uticaj na srce se kreće od blagih do jako ozbiljnih abnormalnosti opasnih po život. Širom sveta bolest pogađa jednog u 50000 ljudi i pripada grupi međusobno povezanih poremećaja pod nazivom nasledne ataksije.

natalija bašović,iva bašović,humanitarni koncert,balkanrock,muzika,festival,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.