Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

The Manhattan Transfer obeležio drugo veče Nišvila

Jelena Živadinović 11.8.2018. Komentari

Drugo festivalsko veče Nišvil džez festivala bilo je u znaku klasičnog džeza i svinga. Kao i prethodne večeri, publika je uživala u nastupima na nekoliko različitih bina, a najviše simpatija pokupila vokalna džez grupa The Manhattan Transfer.

Foto: Jovana Živanović

Glavna bina Nišvila bila je rezervisana za jedan od najboljih poljskih sastava savremenog džez izraza – Wojcinski/Szmanda kvartet. Sastav čine tri brata Wojcinski, a to su Szymon (klavir), Maurycy (truba) i Ksawery (kontrabas) i bubnjar Krzysztof Szmanda. Nakon njih je usledio Vein trio, koji je za nešto više od deset godina nastupao na svim kontinentima i objavio petnaestak albuma. Publici se predstavio i saksofonista Dmitry Baevski, kao i jedan od najtraženijih bubnjara u svetu Omar Hakim. On poslednjih godina kvartet predvodi sa svojom suprugom Rachel Z, koja je nastupala u bendu Steps Ahead.

Igra i dobro raspoloženje pratili su nastup vokalne džez grupe  The Manhattan Transfer, koja je prvi put nastupila u ovom delu Evrope. Ovaj sastav je prema odluci organizatora ovogodišnji dobitnik nagrade Car Konstantin, koja se na Nišvilu dodeljuje za doprinos razvoju džeza. Atmosferu je još više razigrao austrijski rhythm and blues combo Juke joints royal. Ovaj austrijski sastav se strastveno posvetio duhu i zvuku muzike kasnih 40-tih godina prošlog veka. Za sam kraj druge festivalske večeri na glavnoj bini nastupila je bugarska pevačica Ruth Koleva, koju je BBC radio proglasio najboljom soul pevačicom jugoistočne Evrope.

rsz dsc 0244

The Juke Joints Royals, Foto: Jovana Živanović

Open bina Nišvil džez festivala ugostila je sastave Acart, Istanbul Night, Mozaik, Jaysus Jazz i Gorana Vučetića & Bang Bang Bop, dok je publika na Air bini uživala kako uz domaće, tako i uz strane izvođače. Tu su bili Ice Cream Man&Ice Cool Buddies, Scifidelity band, Moon dance, Relocators i Road Dogs. Na Youth bini su se predstavili Strangers from South, Katarina Kochetova band, Jevrem Ćosić kvartet i austrijski Skatapult. Za dobru žurku na Jazz dance bini bili su zaduženi Trenchtown Senior, Simon Lee i Angel Funkusion.

Sinoć je premijerno održan i književni festival Nišville Jazz&Book's Session. Veče je otvorila Trupa Književna boemija muzičko-scenskim kazivanjem delova iz knjige Orden za olovnog vojnika. O Šabanu Bajramoviću i knjizi Pitao sam malog puža govorili su Miodrag Raičević, Dragoljub B. Đorđević, Zoran Ćirić, kao i Edvin Sugarev i Velimir Kostov. Program je zatvoren poezijom Srđana Gagića, Ognjena Aksentijevića i Danijela Čavića.

muzika,nisville 2018,nisville jazz festival,manhattan transfer,nisville,Nišvil,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.