Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Otvoren internacionalni Nišvil džez festival

Jelena Živadinović 10.8.2018. Komentari

Sinoć je na Niškoj tvrđavi otvoren pred više hiljada ljudi internacionalni Nišvil džez festival. Posetioci su uživali u raznosvrsnom programu na pet bina, ali je prvi festivalski dan obeležio nastup jamajčanskog rege sastava  Inner Cirkle.

Foto: Jovana Živanović

Na glavnoj bini publici se prvi predstavio Monsegur/Niš double band. Ovaj projekat nastao je kao rezultat višegodišnje saradnje grada Niša i francuskog grada Monsegura.Ovom prilikom su zajednički nastup priredili profesori i i mladi muzičari iz ova dva grada. Usledio je nastup jednog od najboljih i najdugovečnijih džez bubnjara sa ovih prostora Lazar Tošić bend. Dobitnik nagrade za životno delo koje Nišvil tradiocionalno dodeljuje najznačajnijim džez muzičarima, nekoliko decenija bio je okosnica ritam sekcije Beogradskog big benda i legendarnog seksteta Marković - Gut. Sastav Hartyga, iz ruske oblasti Tuva, svojim specifičnim izrazom doneo je jednu potpuno drugačiju dimenziju džez muzike. Njihov spoj tradicionalnog i grlenog pevanja i savremenih muzičkih pravaca poslednjih godina ostavlja značajan trag na svetskoj muzičkoj sceni. 

Gromoglasnim aplauzom ispraćen je i nastup alt saksofoniste Kennya Garretta i njegovog kvarteta. Tokom svoje karijere duge više od tri decenije, stekao je status jednog od najistaknutijih džez muzičara svoje generacije. Nastup na Nišvil džez festivalu iskoristio je i za promociju svog novog albuma Do you dance, koji je objavljen krajem 2016. godine. Jamajčanski sastav Inner Circle ispunio je sva očekivanja. Iako im je ovo bio prvi nastup u Srbiji, publika je u glas pevala njihove najveće hitove, među kojima i Sweat (A La La La Long), Bad boys, Young, Wild&Free. Ove godine je sastav obeležio i jubilej 50 godina postojanja. Program prvog festivalskog dana na glavnoj bini zatvorio je izraelski sastav Paz. Predvođeni pevačicom Gal De Paz, nastupali su na mnogim evrpskim festivalima.

rsz dscf6327

Kenny Garrett; Foto: Jovana Živanović

Posetioci Open bine uživali su u nastupima Saše Trajkovića & Poduhvat Serbon, Ethno jazz Orchestra, zatim Sane Garić i beogradskog Pressing-a. Air bina bila je rezervisana za niški sastav There i Gipsy Jazz kvartet, kao i Zonu B iz Beograda. Pyrn, Cvetkovič - Nikičić kvartet, Bohemija i Gautier Toux Trio predstavili su se na Youth bini, dok di-džej Ceka, Pascal Rioux/Charles Maurice i Horsman Coyote bili zaduženi za dobru atmosferu na Midnight jazz Dance bini.

nisville 2018,džez,nisville,Nišville jazz festival 2018,muzika,izveštaj,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.