Šešir — izraz elegancije ili svedok vremena?

Aleksandra Ničić 2018.
Komentari

Osim evidentne estetske vrednosti, šešire odlikuje i bogata istorija koja sa sobom nosi brojne funkcije i namene. Nekad su bili zabranjeni, a nekad neophodni. Ranije ih je posedovao samo privilegovani manjinski deo društva, a danas su deo svakodnevnog glamura.

Foto: www.everythingaudrey.com

Šeširi su bili utkani u brojne događaje iz prošlosti. Bilo da su označavali društveni status, nacionalnost ili deo stila, bili su neizbežan modni detalj. Dok se izrada šešira nekada smatrala jednim od najpopularnijih zanata, danas je prodavnica sa šeširima sve manje.

Najpre je njihova glavna funkcija bila zaštita glave od kiše, snega i hladnoće, a pravljeni su bili od životinjske kože. Ubrzo nakon toga usledila je izrada šešira od slame i nekih drugih materijala koji bi predstavljali adekvatnu zaštitu od sunca. Ipak, tokom vremena u prvi plan je izbila njihova estetska funkcija.

Tako su još u antici stari narodi usavršili pravljenje kapa, dodajući im pera ptica raznolikih boja, dragulje, lančiće, trake, cveće i svaki detalj za ukrašavanje koji su mogli naći u svojoj neposrednoj okolini. Za svaki narod su predstavljali njegovu sopstvenu filozofiju elegancije i glamura. Tako su Egipćani, koji su negovali kulturu tela i fizički izgled, pre šešira nosili i perike od mešavine životinjske dlake i ljudske kose. Sa druge strane, Mesopotamci su težili tome da njihove kose sjaje kao njihova nekadašnja bogata država, te su svoju dugu kosu i loknastu kosu posipali posebnim zlatnim prahom. Ovakva frizura nazirala se ispod šešira koji su podsećali na šlemove. Kod starih Grka i Rimljana kape su više nosili muškarci, dok su žene kosu ukrašavale dijademama, ukosnicama i češljićima. Šlemovi sa perjem, koje su nosili muškarci, predstavljali su odraz slobode od ropstva. To je bila prva ozbiljna poruka koju su nosili ovi modni detalji.

audrey hepubrn hats my fair lady hat

Foto: www.everythingaudrey.com

U periodima koji su usledili nakon toga promene u modi su bile minimalne. Tek u 18. veku perike su ponovo postale aktuelne, a krile su se ispod velikih raskošnih šešira, koji su ovoga puta bili ukrašeni trakama, perjem, šnalama i finim materijalima. Trake su bile od satena i svile, a perje raznoliko, nekad veće i od samog šešira. Ubrzo nakon toga, u dobu romantizma, dominirali su cvetni šeširi sa broševima i mašnama. Njihove boje su najpre bile nežne poput roze i žute, a onda su shodno sa promenama u modi dominirale jarke boje kao što je crvena.

Dvadeseti vek je sa sobom doneo burna dešavanja i revolucije, te su kape posužile kao obeležja raznih društvenih pokreta. Promene su se odrazile i na veličinu šešira, koja se vremenom drastično smanjila. Tada se javljaju i razni stilovi šešira koje možemo videti na modnim pistama i danas.

ladies day

Foto:www.betting-directory.com

U garderoberima žena postali su omiljeni takozvani damski šeširiRanije su se pravili uglavnom od slame, a današnji izbor veoma je raznovrsan, pa su pamučni veoma zgodni za leto, a vuneni za jesen i zimu. Međutim, kao najpopularniji za oba pola izdvajaju se kačketi, vrsta šešira poznata po svom zaobljenom vrhu. Iako su najpogodniji za sportske događaje, nezaobilazan su deo svakodnevnog neformalnog odevanja. Kod mlađe populacije tokom zime se posebno ističu beanie odnosno pletene kapice, kao i beretke. Beretke potiču iz Francuske, a danas ih često možemo ugledati na ulicama Pariza. U Americi su popularni takozvani bowler šeširi. U pitanju su čvrsti šeširići sa okruglim i pomalo zaobljenim obodom. Datiraju još iz 1850. godine, a ime su dobili po svojim stvaraocima Tomasu i Vilijamu Bouleru. Međutim, ovu vrstu šešira svi pamte po Čarliju Čaplinu, pa se kod nas ova vrsta šešira i zove Čarli Čaplin šešir. Bitno je naglasiti da iz mode nikada ne izlaze i pecaroški šeširi. Izrađeni su od pamuka, sa širim, spuštenim obodom koji seže ka očima.

Ako se osvrnemo na kaubojske filmove, možemo uočiti i svima dobro poznate kaubojske šešire. Najpoznatiji ten gallon model kaubojskog šešira tradicionalno je odevno obeležje meksičkog plemstva. U filmovima takođe često možemo uočiti gangsterske ili Fedora šešire, koji su poznati po svom kratkom obodu, koji se kod nekih modela savija ka očima. U Americi na velika vrata mode su u 21. veku ušli i panamski šeširi i pekarske kapice. Vrsta šešira je mnogo, te je teško klasifikovati ih sve. Međutim, jedno je sigurno: Ma koja vrsta bila u pitanju, dame šeširima ulepšavaju ne samo svoj trenutni stajling već i celokupnu svakodnevicu.

Izvori: www.jollymagazine.com , www.elle.com , with-jane.blogspot.com 

Ključne reči: šeširi , kape , moda i stil , istorija šešira , vrste šešira ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.