Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Vanvremenski modni saveti Koko Šanel

Milijana Jovanović 30.8.2021. Komentari

Francuska modna kreatorka Koko Šanel nosi titulu kraljice modnog dizajna dvadesetog veka. Iako je svetu najviše prepoznatljiva zbog svoja dva izuma, parfem „Chanel No. 5” i neprevaziđenoj maloj crnoj haljini, ona je postala živa legenda svog vremena i zbog modnih saveta koje je nesebično davala i time ohrabrivala žene širom sveta.

Foto: www.sheepandstitch.com

Buntovna i revolucionarna, Koko je i te kako prkosila svom vremenu. Svetu je pokazala da kratka kosa na ženi može da ostavi podjedanko dobar utisak kao i dugačka, a da haljina nije merilo ženstvenosti. Zato je često na sebi nosila i muške komade odeće, uverena da je glavno pravilo mode sloboda. Potencirala je da žena ne može da se oseća loše ako nosi dobru odeću. Pod time nije mislila na skupe odevne komade, već na udobne i smele, poput muških pantalona u to vreme. Ne tako često, ali ponekad, svakoj ženi zafali mrvica samopouzdanja. Koko je za ovaj problem ženama savetovala promenu frizure kao najbolji način da se podigne samopouzdanje ali i osveži životni stil, pa možda čak i promeni način razmišljanja. Ukoliko nemate hrabrosti da promenite dužinu svoje kose, promenite bar boju.

Viškom šminke, haljina, aksesoara, cipela, žene obezbeđuju svoju sreću. Ipak, kako je Koko tvrdila, tako se stvari samo komplikuju. Tajna elegancije krije se u jednostavnosti, zato Koko savetuje: manje je više, te da se treba osloboditi svega što nije korisno i što remeti sklad. Komadi odeće koje ćete odbaciti nakon isteka sezone predstavljaju bespotrebno rasipanje novca. Koko je insistirala na investiranju u kvalitetne i klasične komade, koji nikada ni neće izaći iz mode. Jedan takav komad je svakako bela košulja, a u skladu sa aktuelnim trendom, dopunićete je i odgovarajućim detaljima. Nije retkost da ženu uhvati panika od starenja, u tom trenutku poseže se za raznim trikovima u oblačenju kako bi izgledala mlađe, a čime se zapravo stvara jednan potpuno neprirodan izgled i loš utisak. Lepota i umeće sastoji se u tome da žena na sebi ima šminku, frizuru i garderobu u skladu sa svojim godinama, jer ništa ženu ne čini starijom od pokušaja da izgleda mlado.

chanel2Foto: www.archives.rgnn.org

I pored još mnogih bezvremenskih saveta o modi koje nam je Koko nesebično ostavila, jedan se ističe kao posebno bitan. To je da se izgled reflektuje iznutra, a da kozmetika samo malo pomaže. Zdravim duhom, smehom i ljubavlju, ukrasićete unutrašnju lepotu koja će se ispoljiti i na licu.

Izvori: zadovoljna.nova.rswannabemagazine.com

moda i stil,trend,Mala crna haljina,koko šanel,elegancija,bela košulja,samopouzdanje,jednostavnost,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.